Vzw AIF+ viert 25-jarig bestaan in De Nomade in Genk: "Met huidige polarisering zijn onze verenigingen belangrijker dan ooit"

De Limburgse tak van Vzw AIF+ viert vandaag haar 25-jarig bestaan. De federatie ondersteunt al een kwarteeuw lang haar etnisch-culturele lid-verenigingen. Ze helpt hen om hun integratie, emancipatie en mondigheid te vergroten. Zo hoopt ze een brug te slaan naar alle groepen van onze samenleving. De vzw is actief in Antwerpen, Vlaams-Brabant, Limburg en het Gewest Brussel. 

De lokakle Limburgse afdelingen van AIF+ vieren vandaag hun 25-jarig bestaan. Een kwarteeuw geleden werd de federatie erkend. Ze vertegenwoordigt zo'n 200 Vlaamse verenigingen met verschillende nationaliteiten en etnische achtergronden. Die helpt ze om zelfstandiger en sterker te worden. "Ons werk is enorm belangrijk. Die verenigingen werken zeer hard en zijn van levensbelang om in contact te komen met alle groepen binnen de samenleving. Zeker in het huidige klimaat, waar steeds meer polarisatie optreedt", benadrukt voorzitter Luciano Corsini. 

We willen dit met de mensen vieren want daar staan we voor: verbinding en ontmoeting in een samenleving boordevol culturen

Voor al dat harde werk worden de verenigingen vandaag in de bloemetjes gezet. De Limburgse stuurgroep wilde vooral mensen terugzien na de pandemie. Dat doet ze in de Nomade in Genk. Niet toevallig daar, volgens de voorzitter. "Het merendeel van onze Limburgse verenigingen is gevestigd in Genk. De stad doet er heel veel voor. Hier is het aangenaam werken. Die werking uitdragen naar andere gemeenten en steden loopt wat moeilijker." Buiten Limburg is de vzw ook nog actief in Antwerpen, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

Eten en acts uit alle hoeken van de wereld

Even kleurrijk als de verschillende verenigingen, zijn de festiviteiten vandaag. "Bezoekers kunnen kennismaken met het echte AIF+", benadrukt Corsini. "We willen het met mensen vieren want daar staan we voor. We leggen de nadruk op verbinding en ontmoeting tussen verschillende culturen in onze samenleving. Daarom zijn er verschillende eet-, cultuur- en infostanden. Er zijn hapjes uit alle uithoeken van de wereld. Op ons podium zie je optredens zoals culturele dansen en een accordeonvoorstelling", vult educatief medewerker Zeynep Ulvan aan. 

Bezoekers zijn nog welkom tot 20 uur vanavond. De vzw zelf wil dit jubileumjaar verder gebruiken om haar eigen standpunten te verdiepen. Begin volgend jaar zal ze met een nieuwe visie rond diversiteit in al zijn aspecten komen. 

Meest gelezen