Protest Libië
AFP or licensors

Woedende demonstranten bestormen parlement in Libië en stichten brand

In Libië hebben boze betogers het parlement bestormd in Tobroek, in het oosten van land. Ze hebben ook brand gesticht in een deel van een parlementsgebouw, dat is te zien op beelden van Libische tv-zenders. De betogers demonstreren tegen de verslechterde levensomstandigheden en politieke impasse.

Aan het Libische parlement in Tobroek stond gisterenavond een menigte boze demonstranten. Ze staken wagens en autobanden in brand. Een foto die circuleert op sociale media toont bovendien hoe een bulldozer een poort van het parlementsgebouw ramde. Verschillende media zeiden dat de jonge demonstranten het parlement waren binnengedrongen en er vernielingen hebben aangericht.

De betogers eisen de ontbinding van het parlement en nieuwe verkiezingen, volgens de Libische nieuwssite al-Wasat. Daarnaast is het protest ook gericht tegen de slechte leefomstandigheden in het land. 

Videospeler inladen...

Protest in verschillende steden

Ook in andere Libische steden is er gisteren gedemonstreerd. In de hoofdstad Tripoli, in het westen van het land, zijn honderden mensen samengekomen om te protesteren tegen de milities en de politieke leiders.

De manifestanten eisten ook een betere elektriciteitsvoorziening en lagere broodprijzen. Het Noord-Afrikaanse land heeft dagen van stroomonderbrekingen achter de rug. "We willen dat de lichten werken”, scandeerden ze. 

De afgelopen weken traden er ook herhaaldelijk schermutselingen op tussen verschillende gewapende groepen in Tripoli, waardoor de vrees ontstond voor de terugkeer naar een grootschalig conflict.

Twee rivaliserende fracties

Libië verkeert in chaos sinds de val van dictator Moammar al-Kadhafi in 2011. Het land is politiek uiteengevallen in twee rivaliserende fracties, één in Tobroek, geleid door de voormalige minister van Binnenlandse Zaken Fathi Bashagha en één in Tripoli, geleid door interim-premier Abdul Hamid Dbeibah.

De eis van de demonstranten werd trouwens gesteund door het hoofd van de interim-regering in Tripoli, Abdul Hamid Dbeibah. Hij wil dat de regering in Tobroek opgeheven wordt. Volgens de interim-premier kan dat enkel door verkiezingen.

Vredesproces blijft zonder resultaat

Het vredesproces dat in 2020 werd opgestart door de VN heeft nog geen resultaten opgeleverd. Gesprekken in Genève over een grondwet en verkiezingen werden afgelopen week afgebroken. Ze zijn er "niet in geslaagd om de belangrijkste meningsverschillen op te lossen", klonk het. 

Meest gelezen