Chris Stessens

Red Hot Chili Peppers sluiten Rock Werchter af als ultieme headliner, na The Killers met gastdrummer uit publiek

Red Hot Chili Peppers heeft Rock Werchter 2022 afgesloten, na dagenlange onduidelijkheid of hun show zou doorgaan. Maar ze stonden op het hoofdpodium, en trakteerden de festivalgangers op veel nieuwe muziek, zonder de grote hits te vergeten. Vlak daarvoor hadden The Killers de mensenmassa al goed opgewarmd, met dank aan Julien, een jongen die uit het publiek werd gehaald om op één nummer mee te drummen. Verder regende het ook op deze laatste festivaldag verrassingen.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Pien Lefranc zag hoe de Peppers een waardige afsluiter waren voor Rock Werchter:

Videospeler inladen...

De headliner waar dagen naar werd uitgekeken: slotact Red Hot Chili Peppers

Ze waren er, en hoe: Red Hot Chili Peppers hebben Rock Werchter 2022 afgesloten. En dat met een show met weinig visuele toeters en bellen - een groot contrast met headliner Imagine Dragons op zaterdagavond - maar een pak nieuwe muziek. De grote hits werden opgespaard voor het laatste halfuur. In het eerste deel van de show werd veel ruimte gelaten voor lange solopartijen, dat ook om de terugkeer van gitarist John Frusciante extra in de verf te zetten.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Frusciante tekende ook voor het meest opvallende moment uit de show, door solo "Your song" van Elton John te coveren. Zanger Anthony Kiedis - live niet altijd de meest toonvaste zanger - was goed bij stem, al stak hij weinig of geen energie in de bindteksten. Die kwamen van Flea, de extraverte en kleurrijke bassist van de groep.

Hoogtepunt voor het publiek blijven de grote meezingers "Californication", "Give it away" en "Under the bridge". En met die tijdloze nummers is er een einde gekomen aan Rock Werchter 2022, de eerste volwaardige editie in drie jaar tijd.

Chris Stessens
Chris Stessens

Ideale opwarmer voor Red Hot Chili Peppers: The Killers laten Julien uit het publiek één nummer mee drummen

The Killers hebben als voorlaatste band op het hoofdpodium van Rock Werchter 2022 de ideale opwarmingsshow gespeeld voor Red Hot Chili Peppers. Ze gooien er bij het begin van hun set meteen twee hits tegenaan, het recente "My own soul's warning", en golden oldie "When you were young". Frontman Brandon "do you like my flower" Flowers toont zich opnieuw een volksmenner pur sang.

© Jokko - Stubru

En dan wordt het de avond van Julien: een enthousiaste jongeman die uit het publiek wordt gepikt om gedurende één nummer het drumstel over te nemen bij The Killers. Iets wat hij met verve doet, tijdens "For reasons unknown", onder luid gejoel van het publiek. Wat Julien nog meer zelfvertrouwen geeft. Hij pakt zijn moment, en krijgt de drumstokken cadeau als aandenken. "Hij heeft meer zelfvertrouwen dan ik", grapt zanger Brandon Flowers.

BEKIJK: Stubru zocht en vond Julien, en luisterde naar zijn verhaal: "Drummen op het hoofdpodium van Rock Werchter, dat ga ik me mijn hele leven herinneren"

Videospeler inladen...

In het laatste deel van het optreden volgen nog confetti en slingers in de Belgische tricolore. Afsluiter "Mr. Brightside" wordt het absolute hoogtepunt qua decibels en sfeer. Enige minpuntje: The Killers stoppen een kwartier te vroeg, een bisronde kan er niet meer af.

Dubbele verrassing bij Nederlander Joost: Youtuber Acid én Walter Grootaers als special acts

De eer om de laatste festivaldag van Rock Werchter op gang te trappen is voor het Nederlandse internetfenomeen Joost Klein. Hij vult zijn set van een halfuurtje onder andere met een uitleg over zijn tattoo's, en de herneming van het "Crazy frog"-deuntje. De Nederlander een ongeleid projectiel noemen, is nog een understatement.

Chris Stessens

Maar Joost heeft ook twee Belgische gasten bij: Youtubefenomeen Acid en Walter Grootaers. Want Joost en de opperKreuner hebben samen een nieuwe versie gemaakt van Kreunersklassieker "Ik wil je". Een die ze met plezier live brengen op Rock Werchter, tot grote vreugde van het uitgelaten publiek.

© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru
© Jokko - Stubru

Naar het einde van het concert slaat de sfeer helemaal om wanneer Joost (24) in tranen uitbarst, en zijn Werchtershow opdraagt aan zijn ouders, die hij op jonge leeftijd heeft verloren. Zittend, met het gezicht verborgen schokken zijn schouders van het huilen. "Ik hoop dat mijn ouders dit zien, want dit is een van de grootste podia waarop ik al heb mogen spelen", snikt hij. "Ik hou van jullie". Kippenvel. 

© Jokko - Stubru

Lost Frequencies speelt op Rock Werchter met liveband: "Zenuwachtig, want helemaal anders dan dj-set op Tomorrowland"

Lost Frequencies speelt vanavond voor het eerst met een liveband op Rock Werchter. Hun eerste Belgische show van de zomer. En dat maakt de Brusselse dj toch wat zenuwachtig, vertelt hij in een interview aan VRT NWS.

"Voor festivalgangers hier is een live-act niet speciaal, maar voor mij persoonlijk is het spannend om weg te stappen van de dj-booth. Want een dj-set brengen is iets helemaal anders voor mij. Het geeft een heel andere vibe, zowel voor mij als voor het publiek. Op Rock Werchter spelen veel artiesten die ik niet ken, en hier hangt backstage een heel andere sfeer. Op Tomorrowland sta ik tussen mijn collega's. En het is anders om hier elektronische muziek te spelen, tussen klassieke bands."

Na twee jaar coronacrisis staat Lost Frequencies voor een drukke festivalzomer. "Eindelijk weer, onze hele crew kijkt er zo hard naar uit. Ik ben blij dat ik op zo veel verschillende plekken kan spelen. Wat ik het meest heb gemist, is de feedback van het publiek op mijn muziek."

Videospeler inladen...

Waarom liet Balthazar-bassist Simon zijn haren afscheren tijdens hun show? "Deal gesloten met drummer Michiel"

Opvallend moment op het hoofdpodium in de vooravond, tijdens het concert van Balthazar. Tijdens hun nummer "Fever" verdwijnt bassist Simon Casier naar de zijkant van het podium, waar zijn halflange haren plaats ruimen voor een korte bros. 

© Jokko - Stubru - Simon Casier, voor zijn kappersbeurt op het podium

Een fan filmde het nummer "Fever", en dus ook de kappersbeurt op het podium:

Hoe dat is kunnen gebeuren, zijn frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere na hun concert gaan vertellen bij Stubru. "Het plan was dat zowel Simon als onder drummer Michiel van het podium zouden stappen met een brosje. Ze hadden een pact gesloten. Maar het duurde een pak langer dan we hadden gedacht, om hun kapsel bij te werken", vertelt Devoldere. 

"Waardoor Simon eerst wat verloren achterbleef, en dacht "dat meen je niet". Maar na onze show heeft Michiel zijn kapsel ook laten bijwerken. Dus nu hebben we twee groepsleden met een kort kapsel."

Videospeler inladen...
© Jokko - Stubru

Rode Kruis blikt terug op rustige Rock Werchter: "Normaal aantal verzorgingen, ook zanger Goldband naar het ziekenhuis gebracht"

Mario Huyskens, provinciaal coördinator van het Rode Kruis, blikt positief terug op Rock Werchter 2022. "Het was een normale editie, met ongeveer 5.800 verzorgingen over het hele festival heen. Vaak huis-tuin-en-keukengevallen, zoals schaafwonden, blaren of brandwonden door de zon. Enkele insectenbeten ook, wat niet abnormaal is voor de tijd van het jaar. Festivalgangers kwamen ook bij ons langs om zonnecrème te krijgen."

Het is Huyskens ook opgevallen dat festivalgangers na de coronacrisis wat meer gedisciplineerd geworden zijn. "We hebben weinig festivalgangers verzorgd voor alcohol en drugs. Mensen zijn rustig, ze schuiven ook netjes aan in wachtrijen bijvoorbeeld."

Uniek voor het team van Huyskens is ook dat ze één van de artiesten hebben verzorgen. Gisteren sprong zanger Boaz van Goldband van het hoofdpodium, waardoor hij zijn voet had gebroken. "Wij hebben de eerste zorgen toegediend, en hem overgebracht aan het ziekenhuis. Een mooie anekdote voor onze organisatie, want het gebeurt niet vaak dat we interventies doen bij artiesten."

Vanaf volgend jaar enkel nog herbruikbare bekers op álle festivals, kondigt Zuhal Demir aan

Zuhal Demir (N-VA), Vlaams minister van Omgeving, Justitie, Toerisme en Energie, heeft vanmiddag Rock Werchter bezocht. Ze wilde met haar eigen ogen zien op welke manier er werk wordt gemaakt van de recyclage van afval, en hoe één van de vier podia integraal draait op groene stroom. Volgende zomer zullen alle festivalorganisatoren nog een tandje moeten bijsteken, want vanaf dan zullen op alle festivals enkel nog herbruikbare bekers gebruikt mogen worden.

"We moeten absoluut werk maken van minder plastic. Vanaf volgend jaar gaan we naar herbruikbare bekers gaan, dus geen wegwerpbekers meer op festivals", vertelt Demir aan VRT NWS. "Dat zal een omslag vragen, maar we doen dat ook samen met de sector. Vandaar dat ik dit jaar veel festivals bezoek om te kijken hoe we dat praktisch kunnen aanpakken. Want die plastic bekers: daar willen we allemaal vanaf, maar daar moet je dan ook wel een beleid achter zetten."

Herman Schueremans bevestigt definitief: "Red Hot Chili Peppers sluiten straks af"

Rock Werchter-organisator Herman Schueremans bevestigt definitief dat Red Hot Chili Peppers vanavond het festival zal afsluiten. "Gisterenavond zijn ze hier toegekomen. Al hun materiaal is vannacht al op het podium geïnstalleerd. En ze gaan straks een mooie show van maken." 

Corona blijkt geen rol te hebben gespeeld, legt Schueremans uit. "Eén van de groepsleden had problemen met zijn rug. Maar hij heeft gedurende 4 dagen goed gerust. En straks zal je hen zien springen als nooit tevoren. Gelukkig, want praktisch gezien is het niet evident om een headliner zo last minute te vervangen. Een band moet beschikbaar zijn, en hier geraken met alle materiaal."

Voor Herman Schueremans was editie 2022 niet extra stresserend, al moest er last minute heel wat bijgestuurd worden in de programmatie, door corona en andere ziektes bij verschillende bands. Hij heeft véél gebeld met artiesten en hun entourages.

"Maar dat is eigenlijk nog een luxeprobleem. Wij proberen altijd kalm te blijven en te begrijpen wat het probleem is. Ook de Peppers en Metallica hebben goed geanticipeerd. Ze hebben ervoor gezorgd dat hun show op Rock Werchter nooit écht in het gedrang is gekomen. Gelukkig zijn alle geplande headliners komen spelen. Enkel Greta Van Fleet niet, maar de groep was er: de zanger had corona, en was zijn stem kwijt."

Videospeler inladen...

BEKIJK - VRT NWS-reporter Pascale Mertens blikt terug op vier dagen Rock Werchter, de eerste volwaardige editie van het festival sinds 2019

Videospeler inladen...

BEKIJK - De reportage uit "Het journaal" over de laatste dag van Rock Werchter 2022:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Blijven spelen, ondanks technische problemen: High Hi bewijst stressbestendigheid tijdens Werchterdebuut

Het zal je maar overkomen: tijdens je allereerste Werchteroptreden waar je zó naar uitkijkt, valt de stroom uit en krijg je ook nog eens technische problemen met je materiaal. Het is High Hi vanmiddag overkomen in de Klub C. "Alles gaat kapot op het moment dat er niets kapot mag gaan. Maar we gaan door", vat drummer Dieter Beerten samen.

Resultaat: zangeres Anne-Sophie Ooghe blijft noodgedwongen werkloos achter. Geen werkende microfoon om in te zingen, en ook haar gitaar is niet meer hoorbaar. Springen en het publiek opjutten dan maar, al is de ontgoocheling en boosheid van haar gezicht af te lezen. Maar de groep laat zich niet kennen. "Enkel de lichten branden nog, en ik kan blijven zingen", blijft drummer Dieter Beerten optimistisch.

BEKIJK - High Hi blikt bij Stubru terug op hun tumultueuze optreden: "Bedankt iedereen die erbij was om ons te steunen"

Videospeler inladen...

Na een drumsolo zijn de problemen opgelost. Een welgemeende "fuck man", van frontvrouw Anne-Sophie Ooghe later, perst High Hi er nog twee nummers uit. "Ik voel me de kapitein op een zinkend schip, maar jullie zinken met ons mee, en dat is zalig", grapt drummer Beerten.

Na uitgerekend het nummer "All cool, all fine", volgt slotnummer "Daggers". waarin zangeres Anne-Sophie Ooghe alle woede van zich af schreeuwt. Bonuspunten voor stressbestendigheid en cool.

Chris Stessens
Chris Stessens

Meest gelezen