Videospeler inladen...

Drie doden na schietpartij in winkelcentrum in Kopenhagen, volgens politie gaat het niet om terreur

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn drie doden gevallen. Het gaat om een Rus van 50 en twee jongeren van 17. Er is een verdachte opgepakt, een 22-jarige Deen. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad ging. Hij zou mentale problemen hebben en wordt nu 24 dagen in voorlopige hechtenis opgenomen in een gesloten psychiatrische afdeling.

De verdachte, een 22-jarige Deen, is gisteravond opgepakt. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat het om een terreurdaad ging, er zijn ook geen aanwijzingen dat de man samenwerkte met of in opdracht van anderen.  Dat betekent dat de politie er op dit moment vanuit gaat dat de man geen politieke of religieuze motieven had.

De jongeman zou wel gekend zijn bij psychiatrische instellingen, zegt de politie. Zijn mentale gezondheid staat nu in elk geval centraal in het onderzoek. Na een verhoor van enkele uren is beslist om hem 24 dagen in voorlopige hechtenis op te nemen in een gesloten psychiatrische instelling.

De overleden slachtoffers zijn een Rus van 50 en twee jongeren van 17. Er vielen ook verschillende gewonden. Drie van hen (twee Denen en twee Zweden) raakten zwaargewond, maar zijn intussen buiten levensgevaar. Eén iemand is nog kritiek. 

De schietpartij vond plaats rond 17.30 uur in het Field's-winkelcentrum op het eiland Amager, gelegen tussen het stadscentrum van Kopenhagen en de luchthaven. De politie kwam massaal ter plaatse. Op foto's en video's is te zien hoe mensen in paniek wegvluchtten uit het winkelcentrum na de schoten.

BEKIJK - Op sociale media zijn beelden te zien van de schutter die in het winkelcentrum het vuur opent:

Videospeler inladen...

22-jarige Deen

Volgens een ooggetuige had de schutter een jachtgeweer vast. Een andere aanwezige spreekt over een tiental schoten. De opgepakte verdachte is een 22-jarige Deen, de verdachte was "slechts zijdelings" bekend bij de politie, zei hoofdinspecteur Søren Thomassen. De schutter kon snel na de schietpartij gevat worden, hij had een geweer en munitie bij zich op het moment van de arrestatie. 

De politie zegt dat ze op dit moment geen aanwijzingen heeft dat er nog andere daders zijn. Het onderzoek is wel nog volop aan de gang. De verdachte zal vandaag (maandag) ondervraagd worden. 

BEKIJK - "We dachten, misschien hebben ze Harry Styles gezien. Maar toen begonnen mensen te rennen en zagen we de paniek":

Videospeler inladen...

"Het is verschrikkelijk. We weten nog niet hoeveel mensen gewond of overleden zijn, maar het is zeer ernstig", schreef Sophie Hæstorp Andersen, de burgemeester van Kopenhagen, kort na de aanval op Twitter.

De Deense premier Mette Frederiksen betuigt in een mededeling haar medeleven met de slachtoffers en hun geliefden. "Denemarken is getroffen door een wrede aanval", zegt ze. "We zijn allemaal bruut weggerukt uit de stralende zomer waaraan we net begonnen waren. Het is onbegrijpelijk. Hartverscheurend. Zinloos. Onze mooie en anders zo veilige hoofdstad werd in een fractie van een seconde veranderd." 

Het winkelcentrum Field's is het grootste van Denemarken met meer dan 140 winkels en restaurants. Het ligt vlak bij de concertzaal Royal Arena, waar zondagavond een optreden zou plaatsvinden van de Britse superster Harry Styles. Dat concert is uiteindelijk afgelast. Styles betuigde zijn medeleven via Twitter. 

Bekijk hier beelden van de politie-aanwezigheid in de omgeving van het winkelcentrum:

Videospeler inladen...

Meest gelezen