Represented by ZUMA Press, Inc.

Stuk van gletsjer breekt af in noorden van Italië: zeker 6 doden door lawine van sneeuw, ijs en rotsen

In de Dolomieten, in het noorden van Italië, zijn zeker 6 mensen om het leven gekomen toen een enorm stuk gletsjer afbrak. Dat melden de reddingsdiensten van de regio Veneto. De gletsjer brak af op de berg Marmolada. 

Door de lawine van ijs, sneeuw en rotsen vielen ook minstens 8 gewonden, van wie 2 zwaargewonden. De slachtoffers zijn volgens Italiaanse media een groep van wandelaars die de berg aan het beklimmen waren. Hun nationaliteit is nog niet bekend.

Mogelijk wordt de balans nog zwaarder, want de reddingsdiensten zoeken nog naar slachtoffers. Er is sprake van verschillende vermisten. Vijf helikopters en tientallen reddingswerkers helpen bij de reddingsactie.

Beelden die de Italiaanse hulpdiensten op sociale media deelden, tonen de kracht van de lawine en de schade aan de gletsjer:

In het noorden van Italië is het al een hele tijd bijzonder droog en warm. In de voorbije dagen klom de temperatuur op de bergtop tot 10 graden. Mogelijk heeft dat een rol gespeeld bij het loskomen van het gletsjerstuk. Door de klimaatopwarming is de gletsjer al jarenlang aan het krimpen.

De Marmolada is met 3.300 meter de hoogste berg in de Dolomieten, een deel van de Zuidelijke Alpen. Het gebied is populair bij wandelaars en klimmers.

Represented by ZUMA Press, Inc.

Bekijk hier een kort filmpje van de reddingswerkers ter plaatse:

Videospeler inladen...

Meest gelezen