Foto: radio2

Kim Gevaert is meter van groepsaankoop atletiekpistes: "Goede pistes zijn belangrijk voor onze jeugd en onze topatleten"

De Vlaamse regering maakt 15 miljoen euro vrij om via een groepsaankoop nieuwe atletiekpistes aan te leggen of bestaande pistes te renoveren. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) hoopt dat de investering ook tot meer Olympische medailles leidt in Parijs. Ex-atlete en olympisch kampioene Kim Gevaert is meter van de groepsaankoop. 

Vlaanderen investeert via "Sportspurt" 185 miljoen euro in meer en betere sportinfrastructuur. Dankzij dit programma kunnen ook geïnteresseerde sportaanbieders in een groepsaankoop stappen door middel van raamovereenkomsten voor sportinfrastructuur. Voor de nieuwe investeringsgolf voor nieuwbouw of renovatie van atletiekpistes investeert Vlaanderen 15 miljoen euro, waarbij ze een financiële bijdrage van 60 procent op de investeringskost voorziet. Een club of een bestuur moet zo maar 40 procent van de kosten dragen.

Hoge kost is drempel

Volgens Minister Weyts is de hoge kost van een atletiekpiste vaak een te hoge drempel voor lokale besturen of atletiekclubs om te investeren. "Deze nieuwe groepsaankoop slaat twee vliegen in één klap. De investeringskost wordt gedrukt en we garanderen zo ook dat voldaan wordt aan de nodige kwaliteitsnormen voor een een atletiekpiste."

Als ex-topsporter weet ik hoe belangrijk goede pistes zijn.

Kim Gevaert - Meetingdirecteur Memorial Van Damme

Kim Gevaert is meter van het project: "Ik ben erg blij dat de Vlaamse regering deze investering doet. Ik besef in de eerste plaats als mama hoe belangrijk sport is voor onze opgroeiende kinderen. Ze leren zo veel in een sportclub. Als ex-topsporter weet ik hoe belangrijk het is om te kunnen werken met een goede infrastructuur om topprestaties te kunnen neerzetten. En natuurlijk weet ik als meetingdirecteur van de Memorial Van Damme, dat als je goede wedstrijden wilt organiseren waar atleten laten zien wat ze kunnen, dat je die goede infrastructuur nodig hebt.  Ik ben hier heel blij mee."

Om te kunnen presteren op de Zomerspelen, moeten onze atleten kunnen trainen op kwaliteitsvolle pistes

Ben Weyts - Minister van Sport (N-VA)

Bij  Sport Vlaanderen zijn ruim 200 pistes geregistreerd. Ongeveer 90 procent van die pistes is ouder dan 21 jaar. Bovendien worden veel van die pistes door twee of zelfs meer atletiekclubs gebruikt. "Zowel vijfjarigen als topsporters moeten terecht kunnen op onze atletiekpistes", zegt Weyts. 

"In aanloop naar de volgende Olympische Zomerspelen in Parijs (2024) steken we onze medailleambities niet onder stoelen of banken. Maar om te presteren, moeten onze topatleten kunnen trainen op kwaliteitsvolle infrastructuur dicht bij huis. Met deze investeringsgolf ondersteunen we hen ten volle in hun sportieve ambities", aldus Weyts.

Meest gelezen