Een beschadigde woonwijk in Lysytsjansk
Luhansk region military administration

Oekraïne trekt zich terug uit Lisitsjansk maar "Oekraïense troepen zullen terugkomen", zegt president Zelenski

De Oekraïense troepen hebben zich teruggetrokken uit de stad Lisitsjansk. Dat heeft het Oekraïense leger officieel gemeld. "De stad blijven verdedigen zou fatale gevolgen hebben", zegt een legercommandant. Dat betekent dat Rusland nu de laatste plaats in de oostelijke provincie Loegansk nu ook volledig in handen heeft. Maar volgens president Zelenski is de terugtrekking een tactische beslissing en is de stad niet voor altijd "verloren".

"Om de levens van de Oekraïense verdedigers te sparen, is beslist om terug te trekken", meldt een commandant van het Oekraïense leger. Daarmee bevestigt Oekraïne nu officieel dat de stad Lisitsjansk nu volledig onder controle van Rusland is. 

De Russische minister van Defensie liet vanmorgen al weten dat de stad omsingeld was en had ook het woord "bevrijding" in de mond genomen en president Poetin daarvan op de hoogte gebracht.

De stad was het laatste Oekraïense bolwerk in de provincie Loegansk, een provincie die nu dus volledig in Russische handen zou zijn.  De verovering van de volledige oostelijke regio Donbas, die bestaat uit de provincies Loegansk en Donetsk, komt dan weer een stap dichterbij.

BEKIJK - Oekraïne heeft bevestigd dat Lisitsjansk volledig in handen is van het Russische leger:

Videospeler inladen...

Stad is niet "verloren"

Maar volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is de stad Lisitsjansk nog niet verloren. "Als de leiding van ons leger mensen terugtrekt uit de punten aan het front waar de vijand het grootste vuurvoordeel heeft - in het bijzonder in Lisitsjansk - dan betekent dat maar één ding: dat we dankzij onze tactiek en dankzij de versterkte aanvoer van moderne wapens terug zullen komen", zegt de Oekraïense president in een videoboodschap.

Zelenski wijst op de herovering van Slangeneiland door het Oekraïense leger. "Er zal een dag komen waarop we hetzelfde zullen zeggen over de Donbas", zegt hij.

Strijd verlegt zich

Nog in het oosten van Oekraïne, zijn er intense beschietingen aan de gang in Slovjansk. Volgens de burgemeester zijn er meerdere doden en gewonden. In het zuiden van het land zijn dan weer explosies gehoord in de stad Mikolajiv, waar Russen naar eigen zeggen raketten hebben afgevuurd op een Oekraïense commandopost. 

Het Oekraïense leger heeft dan weer een Russische basis onder vuur genomen in Melitopol, de stad in het zuiden die in Russische handen is. Ook de Russische stad Belgorod - vlak bij de grens meer naar het noordoosten toe - zou althans volgens de Russische overheid aangevallen zijn door Oekraïne. Daarbij worden drie doden gemeld.

Meest gelezen