Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Palestijnen overhandigen kogel die journaliste Shireen Abu Akleh doodde aan VS

De Palestijnse Autoriteit heeft de kogel, die de bekende Amerikaans-Palestijnse Al Jazeera-journaliste Shireen Abu Akleh ombracht, overhandigd aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Palestijnse procureur Akram Al-Khatib bekendgemaakt. Amerikaanse onderzoekers zullen een expertise uitvoeren op de kogel om vast te stellen of het Israëlische leger al dan niet verantwoordelijk is voor de dood van de journaliste. Maar Israël reageerde intussen dat zij de kogel willen onderzoeken, ze tolereren wel Amerikaanse aanwezigheid. 

"We zijn overeengekomen om de kogel aan de Amerikanen over te dragen voor onderzoek", dat zei Akram al-Khatib, procureur-generaal van de Palestijnse Autoriteit gisterenavond tegen de pers. Zij kunnen “een definitieve ballistische analyse van de kogel uitvoeren”, klonk het. “De kogel zal niet aan Israël worden overgedragen.”

De expertise zal gebeuren in de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem. Na het onderzoek zal de kogel teruggegeven worden aan de Palestijnen, aldus de procureur.

De kogel zal niet aan Israël worden overgedragen

procureur-generaal van de Palestijnse Autoriteit

Palestijnse functionarissen voerden al een eigen onderzoek en kwamen tot de conclusie dat de Al Jazeera-journaliste Abu Akleh werd vermoord door het Israëlische leger.

Palestijn Salim Wad toont kogelgaten na moord op journaliste
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Volgens ballistische en forensische experts is de kogel ontworpen om een pantser te doorboren en wordt hij gebruikt in een M4-geweer. De kogel werd in het hoofd van de journaliste aangetroffen.

De kogel werd geanalyseerd met behulp van 3D-modellen en volgens experts was het een kaliber van 5,56 mm - hetzelfde dat door Israëlische troepen wordt gebruikt.

Ook het Mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties meldde vorige week al dat een Israëlische soldaat de Al Jazeera-journaliste doodschoot.

Zij baseerden zich op onderzoek en informatie van het Israëlische leger en de Palestijnse openbare aanklager.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Volgens het Israëlische leger is het niet mogelijk om vast te stellen waar de kogel vandaan kwam. Tel Aviv zegt enkel te kunnen besluiten dat de journaliste niet met opzet werd doodgeschoten.

Israëlische militaire functionarissen hebben wel gezegd dat ze het wapen van een soldaat hebben geïdentificeerd dat het dodelijk schot zou hebben afgevuurd, maar ze sluiten niet uit dat Palestijns geweervuur verantwoordelijk is. Ze willen een ballistische analyse om het pistool op de kogel af te stemmen.

Al verschillende keren riep het Israëlische leger de Palestijnen op om de kogel voor onderzoek te overhandigen, maar dat weigerden de Palestijnen al die tijd. Ook het voorstel om een gezamenlijk onderzoek met Israël uit te voeren hebben de Palestijnen geweigerd, omdat zo’n onderzoek “niet transparant” zou verlopen.

Israël wil zelf kogel onderzoeken

Maar Israël heeft intussen gereageerd op de aankondiging van de Palestijnen. "De kogel (...)  zal onderzocht worden door Israëlische experts en niet door Amerikaanse", zei het Israëlische leger. 

"Het onderzoek zal niet Amerikaans zijn, het zal een Israëlisch onderzoek zijn met Amerikaanse aanwezigheid", aldus legerwoordvoerder Ran Kochav op de radiozender van de Israëlische strijdkrachten. "We wachten op de resultaten. Als wij haar gedood hebben, zullen we daarvoor de verantwoordelijkheid opnemen."

Eerste missie president Biden in Midden-Oosten

Het nieuws over de kogel die naar de VS reist, komt er minder dan twee weken voor het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël en de Westelijke Jordaanoever. Het is zijn eerste missie in het Midden-Oosten als president.

De 51-jarige journaliste Abu Akleh werd op 11 mei doodgeschoten terwijl ze verslag uitbracht van een inval door het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever. Ze droeg een kogelvrij vest met het opschrift "press" en een beschermende helm.

BEKIJK - De reportage uit "Het journaal" over de dood van Shireen Abu Akleh (de beelden kunnen schokkend worden ervaren):

Videospeler inladen...

Meest gelezen