AFP or licensors

Invloedrijke theatermaker Peter Brook (97) overleden: werkte liefst zonder decors en op ongewone locaties

De Britse theatermaker Peter Brook (97) is overleden. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke toneelregisseurs van de 20e eeuw. Hij brak met zijn voorstellingen uit de theaterzalen en werkte het liefst zonder decors en op ongewone locaties, zoals in een steengroeve of in de woestijn. Hij regisseerde ook films. De bekendste is wellicht "Lord of the flies" uit 1963.

Londenaar Peter Brook, zoon van Joodse immigranten, debuteerde als regisseur in 1945 in Birmingham. Hij was toen 20 en werd snel het wonderkind van het Britse theater, vooral met zijn verfrissende versies van stukken van  Shakespeare. In het begin van zijn carrière werkte hij onder meer voor de Royal Shakespeare Company in Stratford-upon-Avon, de Royal Opera House in Londen en de Metropolitan Opera House in New York. 

Bij de Royal Shakespeare Company regisseerde hij grote acteurs, zoals John Gielgud, Laurence Olivier, Vivien Leigh en Ben Kingsley. Later werkte hij ook samen met Orson Welles voor een tv-adaptatie van het Shakespearestuk "King Lear". Met zijn productie "Marat/Sade" uit 1967 won hij een Tony Award voor beste toneelstuk en beste regisseur. De Tony's zijn de belangrijkste Amerikaanse toneelprijzen. 

Brook wou het Britse theater nieuw leven inblazen. "Het was ouderwets en stereotiep en in handen van een kleine groep mensen die Shakespeare op de meest slaapverwekkende manier brachten", zei hij ooit aan BBC. Tegenover dat duffe theater zette hij in 1970 een versie van "A midsummer night's dream" met stelten en trapezes om de magie van het verhaal in de verf te zetten. 

Theater in de Sahara

In de jaren 70 vestigde Brook zich met zijn eigen theatergezelschap in Parijs, in het Théâtre des Bouffes du Nord. Samen met acteurs, dansers, muzikanten en andere performers reisde hij de eerste jaren door het Midden-Oosten en Afrika op zoek naar een universele theatertaal. De groep, met onder meer de Britse actrice Helen Mirren, trad onder meer op in de Sahara-woestijn voor de lokale bevolking. 

Brook zocht het publiek zelf op. Hij bracht zijn theater het liefst op ongewone locaties en werkte ook vaak zonder decor. Zijn creaties waren de ene keer acrobatisch en spectaculair, dan weer kaal en schraal. 

"Mahabharata"

Een bekend voorbeeld is "Mahabharata", een driedelig toneelstuk dat gebaseerd is op een Indisch epos en 9 uur duurt. Het werd voor het eerst opgevoerd in een steengroeve net buiten Avignon, de Franse stad waar jaarlijks een groot internationaal theaterfestival plaatsvindt. Daarna toerde het vier jaar de wereld rond. Later werden er ook een tv-serie en een film van gemaakt. 

Als filmregisseur heeft hij enkele Shakespeareverfilmingen op zijn naam staan, maar het bekendst is wellicht zijn verfilming van het boek "Lord of the flies" uit 1963 over een groep Engelse schooljongens die moeten zien te overleven op een onbewoond eiland. 

Brook was getrouwd met actrice Natasha Parry. Zij overleed in 2015.

Meest gelezen