Radio2

"Plastic Soup Surfer" Merijn Tinga surft 385 kilometer met plank van wegwerpbekers tussen Brussel en Amsterdam

Merijn Tinga, ofwel de "Plastic Soup Surfer" is met zijn surfboard van wegwerpbekers aangekomen in Gent. Hij surft van Brussel naar Amsterdam en stopt daarbij in Antwerpen en Gent. "Het gaat om meer dan alleen bewustwording. Elke gemeente waar ik langskom, zal afspraken maken over wegwerpbekers", vertelt Tinga. 

Tinga is een Nederlandse bioloog en milieuactivist. "Ik heb mijn naam "Plastic Soup Surfer" gekregen, nadat ik surfplanken bouwde van plastic afval. Nu heb ik een elektrische versie gemaakt van 500 wegwerp-koffiebekers", vertelt Tinga. "Elke ochtend belanden er alleen al in Nederland vijf miljoen koffiebekers in de vuilbak, dat gebeurt meestal binnen de zeven seconden. Op een rij is dit 385 kilometer, precies de afstand van Brussel naar Amsterdam." Zo probeert hij de omvang van het afvalprobleem duidelijk maken.

"Het gaat niet alleen bewustwording, maar ik wil ook dat er veranderingen komen", reageert Tinga. Op zijn vraag kwam EU-commissaris Frans Timmermans langs bij zijn stopplaats in Gent. Timmermans was lovend over de actie van Tinga: "Tinga focust heel hard op plastic. Volgens hem is dat het symbool van de ontspoorde samenleving. Het is de bedoeling om de consument weer op het juiste, groenere spoor te krijgen."

BEKIJK - Europa heeft onlangs de tien meest gebruikte wegwerpplastics verboden:

Videospeler inladen...
De Gentse Feesten waren een koploper met de invoering van herbruikbare bekers
EU-commissaris, Frans Timmermans

Daarnaast was hij ook positief over de maatregelen van de stad Gent in de strijd tegen wegwerp. "De Gentse Feesten waren een koploper met de invoering van herbruikbare bekers. Nu is dat systeem bijna ingeburgerd, dat is een stap in de goede richting."

Timmermans gaf zelf ook een woordje uitleg over hoe hij vanuit het bestuur een duurzamere samenleving wil creëren. "We gaan voorstellen doen om het verpakkingsafval te minderen en we willen ingrijpen in de textielsector, zodat daar meer gerecycleerd wordt. Er komen ook voorstellen om minder voedsel weg te gooien. Ik ben alvast voorstander van de invoering van statiegeld, ook al staat dat punt nog niet op de agenda. Het is duidelijk dat het aandeel zwerfvuil afneemt op plaatsen waar er statiegeld is ingevoerd, dus dat kan misschien nog komen", aldus Timmermans.

Radio2

Verschillende stopplaatsen

De Plastic Soup Surfer zal een week onderweg zijn en stopt nog in verschillende Nederlandse steden. "De surfplank heeft een motor en een zeil. De mensen zien de motor niet en vinden het magisch om te zien", lacht Tinga. 

Gisteren kwam hij langs in Dendermonde en Antwerpen en hij wordt telkens ontvangen als een held. "Er hebben een honderdtal mensen mij begroet, dat is ontzettend fijn. Ik werd ontvangen door een fanfareband en de cava en de hapjes stonden al op mij te wachten. Ik probeer mensen bij elkaar te krijgen en mijn verhaal te vertellen. Het is dan aan hen om er iets mee te doen", sluit Tinga af. 

De "Plastic Soup Surfer" komt aan in Antwerpen
Radio2
Foto: Radio2
Foto: Radio2
kasto80

Meest gelezen