Stoomtreinweekend in Baasrode en Puurs-Sint-Amands lokt veel volk: toch is het niet zeker of er nog edities volgen

Het was over de koppen lopen in Baasrode, want traditioneel wordt de zomer ingezet met stoomtreinritten tussen Baasrode en Puurs-Sint-Amands. Maar of deze toeristische trekpleister nog lang zal blijven bestaan is maar de vraag. Als het van Dendermonde afhangt verdwijnt deze historische stoomtreinlijn in de nabije toekomst.

In het stationnetje van Baasrode-Noord staan vier rokende, puffende, kuchende en fluitende stoomlocomotieven de reizigers op te wachten om hen via de oude spoorlijn 52 naar Puurs-Sint-Amands te brengen en weer terug. Honderden enthousiaste treinliefhebbers kochten een ticketje en reden mee met de stoomtreinen.

Dit weekend waren er werkende stoomtreinen te zien van begin 1900 tot 1950. "Wij proberen het te doen zoals het vroeger was. We zijn als het ware een rijdend en levend museum", reageert voorzitter Sander Buyens van Stoomtrein Dendermonde-Puurs VZW. "Wij proberen die oude rijtuigen in stand te houden en te bewaren voor het nageslacht. Wij rijden niet alleen met die oude treinen, wij restaureren en herstellen ze ook. Daarnaast werken wij aan het veertien kilometer lang spoortraject. Alles wordt met heel veel plezier en inzet gedaan door onze vrijwilligers."

Wij zijn nog één van de vier museumspoorlijnen in België en daar mogen we best fier op zijn.

Voorzitter Sander Buyens van Stoomtrein Dendermonde-Puurs VZW

"Wij zijn nog één van de vier museumspoorlijnen in België", zegt Buyens. "In Vlaanderen zijn wij er nog samen met onze collega’s van de stoomtreinlijn Maldegem-Eeklo. In Wallonië heb je dan nog Les Trois Vallées in Mariembourg & Treignes en Le Chemin de Fer du Bocq, en dat is het dan voor gans België."

Radio2
Radio2

Einde van de museumspoorlijn?

Maar of deze museumlijn nog een lang leven is beschoren is nog maar de vraag want er zijn kapers op de kust. In Puurs-Sint-Amands kreeg de vzw te horen dat het stadsbestuur van Dendermonde de Mandekensstraat in Baasrode wil ontdubbelen en daarom de spoorlijn 52 wil opheffen. Dat is niet alleen slecht nieuws voor de vzw Stoomtrein Dendermonde-Puurs, die een museumspoorlijn heeft op de bedding van die spoorlijn. Maar ook een aantal actiegroepen én het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands blijven lobbyen om de spoorlijn te behouden en er zelfs weer dagelijks personenvervoer mogelijk te maken.

Voorzitter Buyens wordt heel stil wanneer dit heikel punt ter sprake komt. "Er zijn inderdaad verschillende studies lopende", bevestigt hij voorzichtig. "We wachten de resultaten daarvan af." De bezoekers hopen alvast dat de traditie blijft voortbestaan. "Dit is nostalgie en erfgoed, en dat moet zo blijven", luidt het eensgezind.

De stoomtreinen rijden tijdens de maanden juli, augustus en september elke zondag met opstapplaatsen in Baasrode Noord, Sint-Amands, Oppuurs en Puurs.

Radio2
Radio2
kasto80

Meest gelezen