Stockfoto
Brook Peterson/Stocktrek Images

Twee vrouwen gedood door haai bij Egyptische badplaats Hurghada

Nabij de Egyptische badplaats Hurghada, aan de Rode Zee, zijn vrijdag twee vrouwen gedood door een haai, dat heeft het Egyptische ministerie van Milieu gemeld. Sindsdien zijn verschillende stranden gesloten. Er loopt een onderzoek naar de precieze omstandigheden.

Het Egyptische ministerie van Milieu meldde vandaag de dood van twee vrouwen bij een haaienaanval in de buurt van Hurghada, een populaire badplaats aan de Rode Zee. 

"Twee vrouwen werden aangevallen door een haai tijdens het zwemmen in de Sahel Hachich-regio, ten zuiden van Hurghada", dat zei het ministerie in een verklaring op Facebook.

Sinds het incident op vrijdag  zijn er meerdere stranden gesloten. "Elke activiteit is gedurende drie dagen verboden" op de stranden in het zuiden van Hurghada, zei de gouverneur van de regio, Amr Hanafi. Voorts werd gemeld dat er een onderzoek is geopend naar de omstandigheden van het incident.

Toerist uit Oostenrijk en Roemenië

Het ministerie schreef niet welke nationaliteit de slachtoffers hebben, maar in een besluit van de plaatselijke gouverneur staat dat "een Oostenrijkse toeriste haar linkerarm werd afgerukt door een haai". 

Een makreelhaai zou de arm en het been afgebeten hebben van een Oostenrijkse toerist, dat schreven verschillende lokale media. De 68-jarige vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, maar overleed onderweg aan haar verwondingen.

Het Oostenrijkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de dood van de vrouw bevestigd.  Volgens het ministerie gaat het om een vrouw uit Tirol. Ze was getrouwd met een Egyptenaar. Ze was aan het snorkelen toen ze werd aangevallen door de haai. 

Een aantal toeristen hebben de tragische gebeurtenis vanaf het strand zien gebeuren. Op sociale media circuleren beelden van een zwemmer in moeilijkheden in de zee, waarna er veel bloed rondom haar verscheen. Ondanks veel bloedverlies probeerde de zwemmer het strand te bereiken, omstaanders probeerden de zwemmer met touwen te helpen vanaf een steiger. De authenticiteit van de video kon echter nog niet geverifieerd worden. 

Het tweede slachtoffer zou een Roemeense toeriste zijn, dat meldde persbureau Reuters. Enkele uren na de aanval op de Oostenrijkse vrouw werd het lichaam van de Roemeense vrouw gevonden. Het gaat om een vrouw van in de veertig. Beide aanvallen gebeurden binnen de 600 meter van elkaar. 

Dodelijke aanvallen haai zelden in Rode Zee

Aanvallen van haaien in de Rode Zee komen zelden voor.  Toch zijn er al enkele dodelijke slachtoffers gevallen. In 2018 werd een Tsjechische toerist gedood door een haai voor een Egyptisch strand in de Rode Zee, net als een Duitser in 2015.

In 2010 stierf een gepensioneerde Duitse vrouw en raakten vier andere toeristen ernstig gewond bij aanvallen van haaien voor een strand in Sharm el- Sheikh, ook een bekende Egyptische badplaats.

De Rode Zee is een populaire bestemming voor onder andere snorkelaars en duikers.  Het Egyptische toerisme is sterk afhankelijk van de Rode Zee,  65 procent van de toeristen die naar het land reizen, bezoeken deze kust.

Snorkelen in Egypte
AP2010

Meest gelezen