Nieuw verkeerslicht "groen vierkant" in Gent brengt verwarring: "Niet duidelijk wanneer fietsers over mogen"

In Gent hangt sinds dit weekend een nieuw "groen vierkant" verkeerslicht. Dat betekent dat alle fietsers en voetgangers uit de verschillende richtingen tegelijk groen licht krijgen om over te steken, terwijl auto’s en vrachtwagens moeten wachten. Maar de meningen over het verkeerslicht zijn wat verdeeld.

Het nieuwe verkeerslicht "groen vierkant"  vind je in Sint-Amandsberg, op de kruising van de Grondwetlaan en de Sint-Bernadettestraat. Daar viel onlangs nog een dodelijk slachtoffer, een fietser werd er aangereden door een afdraaiende vrachtwagen.

Vanaf dit weekend hebben alle fietsers en voetgangers op dat kruispunt tegelijk groen. Alle auto's en vrachtwagens moeten dan wachten. Op die manier is een conflict tussen gemotoriseerd verkeer en zwakke weggebruikers onmogelijk. Of dat is toch de bedoeling. Het nieuwe verkeerslicht is namelijk nog niet bij iedereen ingeburgerd. "Er zijn lichten voor fietsers en voor auto's, het is niet meer duidelijk. Ik weet niet naar waar ik moet kijken", reageert een bezorgde burger.

Ik passeer hier bijna elke dag en ik vind het echt een verbetering. Het kruispunt is nu conflictvrij.
Buurtbewoner

Andere passanten moeten vooral nog wennen aan het nieuwe verkeerslicht. "Ik ben het nog nergens tegengekomen, waardoor ik eigenlijk niet wist wat het betekent. Zo creëer je verwarring. Het "groen vierkant" staat trouwens ook twee meter achter het gewone verkeerslicht waardoor wij al vertrokken waren. Dat mocht dus eigenlijk niet."

Anderen zijn dan weer blij dat het "groen vierkant" er is. "Het is veel veiliger op die manier. Ik passeer hier bijna elke dag en ik vind het echt een verbetering. Het is conflictvrij gemaakt", reageert een buurtbewoner. Iemand anders deelt dezelfde mening. "Ik dacht dat ik moest stoppen voor het rode licht, totdat ik het andere verkeerslicht opmerkte. Ik vond het verkeerslicht heel duidelijk, ook al had ik het nog nooit eerder gezien."

kasto80

Meest gelezen