BEKIJK - Bijzondere ontdekking in Kruisem: onderzoekers vinden muurschildering uit 15e eeuw in oude hoeve

In een beschermde hoeve in Kruisem hebben onderzoekers per toeval enkele unieke muurschilderingen uit de 15e eeuw gevonden. De onderzoekers kwamen langs omdat de eigenaars een deel van de hoeve willen verbouwen. "De muurschilderingen zijn van uitzonderlijke kwaliteit", legt archeoloog Marjolein Deceuninck uit.

Volgens archeoloog Marjolein Deceuninck gaat het om een unieke vondst. "De muurschilderingen zijn in een uitzonderlijk goede staat. Je kan de kwaliteit vergelijken met schilderijen op paneel van kunstschilders zoals van Eyck of van der Weyden. Het gaat hier bovendien over bijna 12 vierkante meter, dus dat is ook een relatief grote oppervlakte."

BEKIJK - Wij gingen langs in Kruisem en bezochten de unieke muurschilderingen:

Videospeler inladen...

Figuratief en decoratief

De muren van de Kruisemse hoeve zijn onder meer versierd met figuratieve schilderingen. "Op een van de muren zijn onder meer heilige figuren te zien", zegt Deceuninck. "Andere delen zijn afgewerkt met decoratieve motieven."

Een deel van de muurschildering

"Het uitgangspunt is dat we het bewaren zoals we het gevonden hebben zodat het niet verder in verval geraakt", zegt minister voor Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA). "Maar deze muurschilderingen zijn zo bijzonder dat er de komende jaren nog verder onderzoek zal gebeuren om te kijken wat we er eventueel verder mee kunnen doen. Voor het onderzoek krijgt de eigenaar uiteraard wel financiële ondersteuning."

Private woning

De eigenaars van de boerderij willen anoniem blijven, maar voor hen heeft het onderzoek flinke gevolgen. Zij kochten de hoeve een 5-tal jaar geleden en wilden op de plek van de muurschilderingen een nieuwe keuken bouwen. Maar die plannen zullen ze nu moeten aanpassen.

kasto80

Meest gelezen