CHECK - Ja, Joe Biden gebruikte gedetailleerd spiekbriefje, maar uitzonderlijk is dat niet

Het internet amuseert zich al enkele dagen met een video en foto van een aanwijzingennota van de Amerikaanse president Joe Biden. Daarop staan enkele bijzonder eenvoudige richtlijnen zoals "ga op jouw stoel zitten" of "zeg hallo tegen de aanwezigen". Hoewel de foto authentiek is, zijn zulke presidentiële nota's niet uitzonderlijk. 

"Kom de Rooseveltkamer binnen en zeg 'hallo' tegen de deelnemers. Je gaat op JOUW stoel zitten." Het internet verkneukelt zich met een lijstje aanwijzingen dat de Amerikaanse president Joe Biden eind juni zou meegekregen hebben van zijn entourage. Voornamelijk aan conservatieve zijde zorgen de schijnbaar kinderlijk eenvoudige reminders voor hilariteit.

Aan de andere kant stellen heel wat politieke tegenstanders zich ook opnieuw vragen bij de geestelijke toestand van de 79-jarige Biden. Volgens sommige van zijn critici is Biden niet in staat het land te leiden en vertoont hij tekenen van dementie of seniliteit. Die bezorgdheid uiten ze al sinds het begin van zijn mandaat en wordt aan de hand van het briefje nu kracht bijgezet. 

Cheat sheet

Maar is het bericht dat rondgaat ook authentiek? Ja, zo blijkt. Biden zat op donderdag 24 juni in overleg met enkele sleutelfiguren uit de Amerikaanse windindustrie. Voor het oog van de pers zwaaide hij op een gegeven moment met de nota waarop zijn team enkele eenvoudige aanwijzingen had genoteerd. Onder andere fotojournalist Drew Angerer van het gereputeerde fotoagentschap Getty Images maakte een beeld waarop de zogenoemde cheat sheet duidelijk leesbaar was. Die foto staat ook zo in de databank van Getty Images. Er is met andere woorden geen sprake van trucage of photoshop. 

Biden kreeg dus wel degelijk de bewuste aanwijzingenlijst mee van zijn entourage.

De foto zoals die in de databank van Getty Images verscheen. Biden toonde inderdaad een briefje met notities van zijn team.
2022 Getty Images

Of dat nu ook zo uitzonderlijk is? "Neen", vindt onze VS-correspondent Björn Soenens. "Het is gewoon een te volgen scenario. Hij krijgt bijvoorbeeld ook zulke lijstjes mee met de namen van journalisten die hij mag aanwijzen voor een vraag. Je mag ook niet vergeten dat de man binnenkort tachtig wordt. Biden is wakker, maar oud. Te oud wellicht om zo'n zware functie gezwind te doen." 

Het is trouwens niet de eerste keer dat Biden met zo'n instructiememo, ook wel cue card genoemd, gefotografeerd wordt.  Er zijn verschillende beelden waarop de Democraat voor het oog van de lens met zijn geheugensteuntje zwaait. Vorig jaar nog werd de president met zulke kaartjes gefotografeerd tijdens een ontmoeting met zijn Russische evenknie Vladimir Poetin.

2021 Getty Images

Ook Trump in oog van de storm

Bidens voorganger Donald Trump kreeg bovendien ook ooit kritiek nadat een aandachtige journalist zijn cue card in de gaten kreeg. Zo had Trump van zijn PR-team een lijst met empathische vragen meegekregen voor een gesprek met enkele getuigen van een schietpartij op een middelbare school. Het briefje herinnerde de president er onder andere aan dat hij de studenten en ouders moest laten weten dat hij hen gehoord en begrepen had. 

De conservatieve schrijver en opiniemaker Robert George schreef toen al dat de verontwaardiging niet terecht was omdat het gebruikelijk is dat politici bij publieke ontmoetingen door hun staf voorbereide memo's krijgen. Dat lees je in de tweet hieronder: 

Naast Biden en Trump gebruikten ook alle andere Amerikaanse presidenten cue cards. Obama's memo's werden in 2015 gefotografeerd na een persbriefing, George W. Bush gebruikte voor het oog van de camera geheugensteuntjes bij een video-overleg en Bill Clinton moest in 1994 ook terugvallen op enkele memo's tijdens een overleg met ondernemers. 

Politiek spel

Volgens Soenens wijst de cue card dan ook niet op een geestelijk probleem bij Biden, maar kadereren de aantijgingen wel in een politieke strategie. "Op Fox News doet men tegenwoordig niets anders dan elke kleine verspreking uitvergroten. Bidens fysieke ouderdom wordt tegen hem gebruikt om zijn beleid te ondermijnen. Zelfs in die mate dat ook sommige Democraten al beginnen zeggen dat hij zich niet langer verkiesbaar moet stellen. Er heerst een grote angst om tijdens de midterms, aankomende november, slaag te krijgen." 

Bidens fysieke ouderdom wordt tegen hem gebruikt om zijn beleid te ondermijnen.
Björn Soenens, VS-correspondent VRT NWS

38 Republikeinse politici onder leiding van Trumps voormalige arts en Republikeins volksvertegenwoordiger Ronny Jackson vroegen in februari om een cognitieve test van de president. Het conservatieve televisieanker Tucker Carlson lanceerde daarnaast het idee om het 25ste amendement in te roepen. Dat stelt dat de vicepresident het ambt overneemt indien de president fysiek of mentaal niet in staat is zijn job uit te voeren. In november 2021 trad het amendement al eens even in werking toen Biden een colonoscopie liet uitvoeren en Kamala Harris 85 minuten lang zijn mandaat overnam. 

De persdienst van het Witte Huis reageerde nog niet op het verzoek om commentaar van verschillende internationale media.

Conclusie

  • Een foto van een instructiememo voor Amerikaans president Joe Biden gaat viraal. De eenvoudige aanwijzingen zorgen voor opmerkingen over zijn geestelijke toestand.
  • Het beeld dateert van 24 juni en werd genomen tijdens een energieoverleg met spelers uit de windindustrie. Onder andere een fotojournalist van Getty Images legde een beeld van het briefje vast.
  • Zulke memo's of cue cards zijn niet ongewoon voor presidenten. Ze worden opgesteld door de staf. Ook Trump, Obama, G.W. Bush en Clinton gebruikten ze. 
  • Het Witte Huis reageerde nog niet formeel op deze specifieke cue card voor Biden
  • De beelden zijn authentiek en beoordelen we dus als waar. Over de gezondheidstoestand van Biden kunnen we ons niet uitspreken, maar het gebruik van cue cards is in elk geval niet ongewoon. 

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be.

Meest gelezen