ImageGlobe

Kernkabinet buigt zich vanavond over pensioenen en koopkracht: dit ligt op tafel

Premier Alexander De Croo (Open VLD) en de federale topministers zitten vanavond opnieuw samen. Op de agenda staan de voortzetting van het debat over de pensioenhervorming en het rapport van de expertencommissie over koopkracht en competitiviteit, dat de gouverneur van de Nationale Bank komt voorstellen.

Na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis stelde de federale regering eind april een groep van acht experten - vooral economen - aan om advies te geven om de koopkracht van de Belgen en het concurrentievermogen van onze bedrijven te bewaken. 

Vanavond komt Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank, het eindrapport van de werkgroep voorstellen op het kernkabinet. De meeste adviezen gaan over energie, met als één van de opvallendste maatregelen het beperken van tankkaarten van salariswagens. Volgens de experten zouden tankkaarten enkel nog voor professionele verplaatsingen mogen worden gebruikt, en dus niet meer voor privégebruik.

De Franstalige liberalen van MR toonden zich alvast geen voorstander van het idee. "Het is een heel lijvig rapport en het is absoluut niet zeker dat al de voorstellen het gaan halen", zegt politiek journalist Anne Vanrenterghem. "

Het is in elk geval voer voor politieke discussie. Wellicht zal er ook na het zomerreces nog verder gepraat worden over al deze voorstellen."

Een ander opvallend advies van de experten is om de maximumsnelheid op de Belgische snelwegen te verlagen naar 100 kilometer per uur

Ook zou er volgens de experten op lange termijn een andere oplossing moeten komen voor de btw-verlaging naar 6 procent voor elektriciteit en gas die nu van toepassing is. "Het voorstel is om een basisdeel heel laag te belasten  en van zodra men meer verbruikt meer te belasten in de vorm van accijnzen", zegt Vanrenterghem.

Meer details over het rapport van de werkgroep kan je nalezen in dit artikel.

Pensioenhervorming

Er wordt vanavond ook verder gepraat over de pensioenhervorming. Vorige zaterdag werd nog geen akkoord gevonden en dat zal wellicht ook vanavond nog niet het geval zijn. 

"Het federaal Planbureau heeft nog niet alle berekeningen gemaakt over hoeveel alles zou kosten en of de maatregelen wel haalbaar en betaalbaar zijn", zegt Vanrenterghem. "De deadline om het dossier af te kloppen, ligt nog steeds op 21 juli, wanneer het zomerreces ingaat."

Op tafel liggen vier maatregelen: de herinvoering van de pensioenbonus (een verhoging van het pensioen voor wie langer werkt dan voorzien), het deeltijds pensioen, de toegang tot het minimumpensioen en betere rechten voor vrouwen, die tijdens hun carrière vaker deeltijds werken om voor de kinderen te zorgen.

"In eerste instantie moeten we kijken naar de kostprijs van alles wat op tafel ligt", zegt vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V). "Het is belangrijk dat het pensioensysteem en de pensioenkost controleerbaar is. Denk bijvoorbeeld aan het aantal effectief gewerkte jaren om toegang te krijgen tot het vervroegd pensioen. Maar het is aan de premier om een pakket op tafel te leggen dat alle coalitiepartners overtuigt."

Meest gelezen