Videospeler inladen...

Nederlandse boeren blokkeren distributiecentra van supermarkten: nu al ontstaan lege winkelschappen

Op verschillende plekken in Nederland blokkeren boeren met hun tractoren distributiecentra van supermarkten zoals Jumbo en Albert Heijn. Bij zowat de helft van de Nederlandse distributiecentra waren of zijn er protestacties. De boeren hadden aangekondigd dat ze uit onvrede met het stikstofbeleid van de regering "heel Nederland zouden lamleggen", maar op de wegen blijft grootschalige overlast uit. Ook op de luchthaven van Schiphol is het niet tot demonstraties gekomen.

Zo'n twintig distributiecentra van supermarkten zijn geblokkeerd of geblokkeerd geweest door boze boeren die hun onvrede uiten over het stikstofbeleid van de Nederlandse regering. 

Vooral de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo waren doelwit. Van die laatste keten blokkeren of blokkeerden boeren zeker zes centra. Centra van de Albert Heijn in Zaandam, Zwolle, Geldermalsen en Utrecht kregen ook te maken met een blokkade. In Zaandam vertrokken de boeren na een actie van een paar uur weer.

Ook distributiecentra van Boni, Coop, Poiesz, Aldi, PLUS, Lidl, Vomar en groothandel Sligro hebben te maken (gehad) met blokkades van boeren.

Bekijk hier het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Veel blokkades zijn na enkele uren weer opgeheven, maar op sommige plekken willen boeren ook de komende dagen doorgaan. Ze hebben slaapzakken en mobiele toiletten meegebracht. 

Nu al lege schappen

"Met deze acties willen de boeren laten zien wat er gebeurt als er geen voedsel meer in de schappen ligt", zegt Caroline van der Plas, frontvrouw van de BoerBurgerBeweging, die erg goed scoort in opiniepeilingen. "Ook willen ze de supermarkten aanspreken om hun rol op te pakken in het bestaansrecht van de boer, maar zeker ook in het perspectief voor de boer om straks ook nog zijn bedrijf te hebben." 

De blokkades bij de distributiecentra hebben al gevolgen. Zo is in veel supermarkten een gebrek aan zuivel ontstaan. Ook andere verse producten zoals groenten, fruit en brood raken hier en daar uitgeput. Albert Heijn en de online shop van Picnic konden vandaag in sommige regio's geen online boodschappen bezorgen.

Als de boerenprotesten bij distributiecentra van supermarken meerdere dagen zouden aanhouden, dan kan dat miljoenen euro's aan verlies veroorzaken, zegt de Nederlandse supermarktkoepel CLB. De koepel noemt de blokkades "onacceptabel" en roept politie en justitie om "stevig in te grijpen".  

De boeren willen kenbaar maken hoe hoog de nood is

Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging)

"Ik vind het ook vervelend voor burgers dat ze niet meer gewoon alles wat ze willen uit het schap kunnen halen", zegt Caroline van der Plas. "Maar voor de boeren is wat er nu aan de hand is nog veel vervelender. De nood is heel hoog, de wanhoop is hoog. Ze weten niet of ze hun bedrijf kunnen voortzetten, of hun kinderen het kunnen overnemen. Ze zitten vaak diep in de schulden, het aantal zelfdodingen onder boeren loopt op. De boeren vechten voor hun bestaanrechten. Ze willen kenbaar maken hoe hoog de nood is."

Waarom protesteren de boeren?

Net als in België is in Nederland heel wat te doen rond de stikstofplannen van de regering. Volgens het Nederlandse plan moet de stikstofuitstoot tegen 2030 met 50 procent naar beneden om kwetsbare natuur te beschermen. 

Vooral landbouwbedrijven worden getroffen, want zij zijn verantwoordelijk voor 40 procent van de uitstoot, vooral van het schadelijke ammoniak. Door de hervormingen zullen heel wat boeren hun bedrijf moeten sluiten. Het dossier leidt ook in Nederland tot politieke hoogspanning en verschillende protestacties. 

Geen demonstraties bij luchthaven Schiphol

De Nederlandse boeren hadden opgeroepen tot langzaamacties op wegen en actie bij de luchthavens, de haven van Rotterdam en distributiecentra. Op verschillende plaatsen werden havens en sluizen geblokkeerd. De boeren kregen daarbij de hulp van vissers.

Op de luchthaven van Schiphol staan voertuigen van defensie klaar om eventueel tractoren weg te slepen, maar de boeren hebben de luchthaven voorlopig links laten liggen. Toch was het de hele dag lang al erg druk en chaotisch op Schiphol. Veel reizigers waren uit voorzorg uren voordien al met de trein naar de luchthaven gekomen of brachten in de buurt de nacht door op hotel.

Op de weg zijn er, net als vorige week, langzaamaanacties en hier en daar blokkades, maar grootschalige overlast op de wegen blijft uit. Het lijkt er ook op dat veel Nederlanders vandaag hebben gekozen om thuis te werken. 

BEKIJK - VRT NWS-journalist Ann De Bie legt uit wat stikstof precies is:

Videospeler inladen...

Meest gelezen