FLEMAL

Komende weken geen nieuwe vakbondsacties bij Brussels Airlines: "We moeten overleg een kans geven"

De vakbonden van Brussels Airlines plannen de komende weken voorlopig geen nieuwe acties meer. Dat zeggen ze na afloop van overleg met de directie. Die kondigde eerder vandaag aan dat er 527 bijkomende vluchten geschrapt worden om de werkdruk te verminderen. "We moeten de uitkomst van het overleg afwachten", klinkt het bij de bonden. Al is het niet uitgesloten dat er later deze zomer wel nog gestaakt wordt.

Het zijn woelige weken bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines. Eind juni staakte een deel van het personeel drie dagen lang tegen de hoge werkdruk tijdens het zomerseizoen en uit onvrede over hun loon. De directie wil iets aan die werkdruk doen door deze zomer 527 vluchten te schrappen, bovenop de al 148 eerder aangekochte vluchten die geschrapt worden.

Riadh Bahri geeft een laatste stand van zaken vanuit Diegem:

Videospeler inladen...

De vakbonden reageren afwachtend positief op die beslissing. "We zijn geen vragende partij om nog meer vluchten te schrappen", zegt Tim Roelands van het ACLVB aan VRT NWS. "Het zal afwachten worden wat de impact is van de geschrapte vluchten op het personeel. We gaan eerst alle informatie terug koppelen naar het personeel."

Het bedrijf bevindt zich niet in een financieel gezonde situatie, op dit moment lichtzinnig met acties omspringen zou niet verantwoord zijn

Tim Roelands van het ACLVB

Hetzelfde horen we bij de socialistische vakbond. "Ze hebben niet uitgelegd wat de impact van die schrappingen is op de werkschema's van de mensen", zegt Oliver Van Camp van het ABVV daarover aan VRT NWS. "We gaan dat rustig bekijken de komende dagen en weken, en gaan onze achterban daarover informeren."

Bekijk de reacties van de vakbonden in dit verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Werkgroepen

Naast het schrappen van honderden vluchten, gaat de directie ook werkgroepen oprichten om bepaalde problemen op langere termijn op te lossen. "De werkgever heeft nu het engagement genomen om die werkgroepen op te starten", zegt Roelands. "We moeten de uitkomst daarvan afwachten, dus er is zeker nog geen sprake van nieuwe acties."

In de komende weken geen acties, maar we zullen voor de rest van de zomer kijken wat de uitkomst is van die werkgroepen

Oliver Van Camp van het ABVV

Zowel de christelijke, socialistische als de liberale vakbonden sluiten daarom acties de komende weken uit. "Het bedrijf bevindt zich niet in een financieel gezonde situatie, op dit moment lichtzinnig met acties omspringen zou niet verantwoord zijn", zegt Roelands. "Natuurlijk willen we geen faillissement", zegt Van Camp daarover.

Toch is de sociale rust nog niet voor de hele zomer teruggekeerd. "In de komende weken geen acties, maar we zullen voor de rest van de zomer kijken wat de uitkomst is van die werkgroepen", zegt Van Camp. "Vandaag gaan we daar dus nog geen uitsluitsel over geven. We moeten het overleg een kans geven."

Normaal gezien is iedereen die een ticket had geboekt voor een van de geschrapte vluchten al op de hoogte gebracht door Brussels Airlines. Wie getroffen is, werd herboekt naar andere vluchten of kon een terugbetaling vragen. Als je nog niets vernomen hebt, gaat je vlucht voorlopig gewoon door zoals gepland. 

Meest gelezen