Meer dan 600 jongeren leggen verplichte ijkingstoetsen af aan  UAntwerpen: "Ik ga hoe dan ook aan de opleiding beginnen"

De ijkingstoetsen voor farmacie, bio-ingenieur, wiskunde en fysica zijn van start gegaan. Zo'n ijkingsproef moet testen of studenten die zich voor zo'n opleiding willen inschrijven, daar klaar voor zijn.  Het is het eerste jaar dat zo'n test voor die 4 opleidingen verplicht is. Wie niet slaagt, kan nog altijd aan de studie beginnen, maar is dan al gewaarschuwd dat het niet makkelijk zal gaan. 

Vandaag leggen meer dan 600  jongeren een ijkingstoets voor farmacie, bio-ingenieur, wiskunde of fysica af aan de Universiteit Antwerpen. Pieter neemt deel aan de ijkingstoets fysica. "Ik vind het een goed idee. Zo kan iemand die minder wiskunde heeft gehad in het middelbaar, testen of hij de richting aan kan."

De jongeren zijn niet allemaal te vinden voor de verplichte ijkingstoetsen. "Aan de ene kant is het goed dat je al weet of je goed of slecht scoort. Maar het geeft me enorm veel stress", vertelt Dacota die een ijkingstest voor fysica wil afleggen.

Wie niet slaagt voor de ijkingstoets, kan nog steeds aan de opleiding beginnen. "Als het resultaat uiteindelijk toch negatief is, ga ik toch nog aan de opleiding beginnen. Maar ik zou wel heel gedemotiveerd zijn."

Op 27 augustus is er nog een tweede dag waarop jongeren de ijkingstoetsen kunnen afleggen.

Meest gelezen