Wespen dit jaar al vroeg én in groten getale op pad: wat kan je doen bij overlast of na een wespensteek?

Door het warme voorjaar duiken al heel vroeg in de zomer behoorlijk wat wespen op. Zolang het warm en droog blijft, zal de populatie ook blijven groeien. Dat is natuurlijk minder leuk nieuws voor mensen die bang zijn van wespen of mensen die een barbecue willen organiseren. Wat kan je doen om de beestjes weg te houden of wanneer je gestoken bent?

Het aantal wespen in de zomer hangt bijna volledig af van de weersomstandigheden in de maanden die eraan voorafgaan. In het voorjaar worden wespennesten gevormd. Als het dan nat is, sneuvelt een deel van de nesten, maar bij warm en droog weer - zoals de afgelopen maanden - ontwikkelen insectenpopulaties zich sneller en is er meer voedsel voor de wespenlarven. 

Wespen jagen op insecten om de larven in het nest groot te brengen. In ruil daarvoor scheiden de larven een zoetstof af, een lekkernij voor de wespen. Normaal zijn de larven rond eind juli volgroeid, maar na een droog voorjaar met veel insecten, zoals dit jaar, kan dat dus vroeger zijn. 

"Wespen zijn heel kalm en je kan er ook vrij dicht bij komen, maar wanneer er geen larven meer zijn, worden ze iets opdringeriger", vertelt Fons Verheyde van Aculea, de bijen- en wespenwerkgroep van Natuurpunt. Ze krijgen dan geen suiker meer van de larven en gaan op zoek naar andere zoetstoffen, zoals je limonade of wijntje op het terras.

Tips om overlast te vermijden

Natuurpunt lijst op haar website volgende tips op:

Wat doe je zeker niet?

  • Sla niet: snelle bewegingen worden als gevaar aanzien door wespen. Zit er een wesp op je lichaam, beweeg dan traag en lok ze eventueel weg met een mes met confituur. 
  • Roep niet: wespen kunnen zo in je mond vliegen en een wespensteek in de mond- of keelholte is zeer gevaarlijk.
  • Dood ze niet: wespen leven in een kolonie en daarin zijn altijd een paar verdedigers, wanneer je een wesp doodt, geeft ze feromonen af en dan ruiken de andere wespen dat. Dan krijg je dus meer wespen.
  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums wanneer je in de natuur gaat wandelen. Wespen gebruiken geur als communicatiemiddel en kunnen hier agressief op reageren.

Wat doe je wel?

  • Lok wespen weg van je tafel: dat doe je bijvoorbeeld door een lege pot confituur met een restje zoetigheid op veilige afstand te leggen.

  • Snijd een paar citroenen in tweeën en steek er wat kruidnagel in: wespen houden helemaal niet van die geuren.

  • Wees zeer voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt. Je hebt het vaak niet meteen door als er een wesp in je drankje is gevlogen, zeker niet bij blikjes. Dek dus altijd je drankje af als je buiten zit.

Wat doe je wanneer je gestoken bent door een wesp?

Contacteer onmiddellijk een arts of bel een ziekenwagen bij sterk allergische reacties. Gebruik onmiddellijk na de steek warmte om het gif te neutraliseren, gebruik daarvoor bijvoorbeeld een haardroger of warm kompres. Koel daarna de wonde weer af met een ijsblokje of koud kompres om de zwelling te verminderen.

Om de pijn te verzachten kan je etherische olie van lavendel op de wonde aanbrengen. Een druppel op de beet kan helpen om de ontsteking te verzachten, maar ook om de huid sneller te laten regenereren. Opgelet: niet iedereens huid verdraagt de olie en het gebruik wordt ook afgeraden bij kinderen en zwangere vrouwen. Alternatieven zijn citroen, ciderazijn of huidzalf op basis van aloë vera.

Wat als je een wespennest gevonden hebt?

Wespennesten bevinden zich vaak in spouwmuren, zolders, daken of schuurtjes. Wespen zullen vooral aanvallen wanneer hun nesten verstoord worden. Heb je een kleine tuin of zit het nest in een omgeving waar je vaak vertoeft, dan kan het een goed idee zijn om het nest te laten verwijderen door de brandweer of een verdelgingsfirma. Heb je een tuin die groot genoeg is of zit het nest op een plek waar je het niet kan verstoren, dan kan je het rustig laten zitten.

Dat er veel wespen in de buurt zijn, betekent overigens niet per se dat er een nest in de buurt is. Wespen kunnen een behoorlijke actieradius hebben, die honderden meters bedraagt. 

Meest gelezen