292 frituristen krijgen titel “Erkend Friturist” om echt vakmanschap te belonen

292 frituristen in Vlaanderen hebben de titel “Erkend Friturist” gekregen. Horeca Vlaanderen en vakvereniging Navefri willen met dat kwaliteitslabel echt vakmanschap belonen. Kim Broodtaerts van frituur Den Bocht in Opwijk is vanaf nu ook Erkend Friturist. 

Ons land telt heel wat frituren, en soms is het zoeken om te weten welke frituristen echt op ambachtelijke wijze werken en kwaliteit, hygiëne en beroepsfierheid op de eerste plaats zetten. Daarom is er nu de titel van Erkend Friturist. 292 frituristen die onze nationale trots in ere houden, krijgen de erkenning. Kim Broodtaerts uit Opwijk is één van hen, hij is al zes jaar friturist.

“Het is toch belangrijk voor ons”, zegt Kim. “Het is een erkenning voor de kwaliteit die we leveren. Het wil ook zeggen dat we ons aan alle regels houden, want sommigen doen dat misschien iets minder. De overheid heeft nu een label in het leven geroepen om de cowboys er een beetje uit te halen.”

Voorwaarden

Om de erkenning te krijgen, moet de friturist dus aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet hij of zij minstens vijf jaar ervaring hebben of een frituuropleiding hebben gevolgd, voldoen aan de wettelijke voedselveiligheidsnormen en een professionele friteuse hebben met minstens drie bakeenheden. En ook de frietjes moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zo moeten ze vers zijn, tussen de 9 en 14 mm dik en moeten ze dubbel gebakken worden. En ook belangrijk: er moet een assortiment zijn met minimaal acht typische frituursauzen. De frieten en andere snacks worden liefst aangeboden in kartonnen bakjes of puntzakken.

Het geheim van goede frietjes begint bij goede aardappelen
Friturist Kim Broodtaerts

Maar misschien wel het belangrijkste, ze moeten natuurlijk ook lekker zijn. “Het geheim van goede frietjes begint bij goede aardappelen. Als die dan in het juiste vet, dat nog niet te oud is, gebakken worden, dan kan je goede kwaliteit leveren. En dat is erg belangrijk voor de klanten die dat toch wel appreciëren”, besluit Kim. 

Meest gelezen