Vooruit Kapellen

Bewaakte fietsenstalling aan station in Kapellen voortaan betalend: "Asociale maatregel" vindt Vooruit

In Kapellen moet je voortaan betalen als je je fiets wil achterlaten in de bewaakte fietsenstalling aan het station. Oppositiepartij Vooruit vindt dat een asociale maatregel en onverstandig als je wil inzetten op groene mobiliteit. Vooruit wil dat het gemeentestuur met de NMBS gaat praten om de maatregel aan te passen. 

Sinds kort is er een nieuwe overdekte fietsenstalling aan het station van Kapellen. Een derde van die fietsenstalling is betalend. Er hangen camera's en ze is afgesloten, je kan er enkel binnen met een badge.

"Alleen is de prijs best hoog. Je betaalt 125 euro om er je fiets een heel jaar te stallen, 75 euro als je een treinabonnement hebt. Voor veel mensen is dat een serieuze hap uit het budget. We vinden dat een asociale maatregel. Bovendien is het ook niet verstandig als je meer mensen op de fiets wil krijgen want met de trein pendelen wordt zo nog maar eens duurder", zegt gemeenteraadslid voor Vooruit Tom Namurois.

In de onbewaakte stalling lig je als in een bollenwinkel om je fiets te laten stelen

Tom Namurois, gemeenteraadslid Kapellen (Vooruit)

In de rest van de fietsstalling, zo'n twee derde, kan je je fiets wel nog gratis achterlaten, maar die is onbewaakt en vrij toegankelijk voor iedereen. "Zeker als je weet dat er vaak fietsen worden gestolen aan het station van Kapellen, lig je in dat onbewaakte stuk als in een bollenwinkel om je fiets te laten stelen", zegt Namurois. "Een betalende stalling mét bewaking, naast een onbewaakte stalling zonder enig cameratoezicht, is een visie op twee snelheden", zegt Namurois.

Ook in andere gemeenten kan de maatregel van de NMBS op weinig begrip rekenen. Vooruit vraagt aan de verschillende gemeentebesturen om dringend met de NMBS samen te zitten, zodat de bewaakte fietsenstallingen gratis of minstens een pak goedkoper worden.

Meest gelezen