Copyright brouwerij Liefmans

Het brouwen van kriekenbier is begonnen in Oudenaarde: "De krieken zijn kleiner, maar intenser van smaak"

De kriekenpluk is begonnen en de eerste tonnen zijn binnen bij brouwerij Liefmans in Oudenaarde. Het weer was perfect voor de kriekenoogst, zegt meesterbrouwer Elfried Ankaert: "De krieken zijn iets kleiner dan normaal, maar ze smaken heel intens. Ik verwacht er veel van." Het proces van kriekenbier maken duurt altijd een aantal jaren.

Het is alle hens aan dek bij brouwerij Liefmans in Oudenaarde, want ze zijn er druk bezig met het maken van een nieuwe lading kriekenbier. De brouwerij koopt 60 ton of 60.000 kilogram krieken. "Dat zijn 4 vrachtwagens vol die over 4 dagen verspreid toekomen", zegt Ankaert. "Op 3 dagen tijd kunnen wij die dan verwerken." De brouwerij heeft een lange traditie opgebouwd in het verwerken van de krieken, want ze brouwen er al bier sinds 1750. 

Copyright brouwerij Liefmans

Krieken zijn een soort zure variant van kersen en ze zijn ideaal voor het maken van kriekenbier. Bij de Oudenaardse brouwerij gebruiken ze het ras "Gorsem"-kriek: "Het is een ras met een heel intense kriekensmaak. We hebben in het verleden meerdere rassen geprobeerd, maar we waren het meest content van deze", zegt Ankaert.

De kriekenbomen worden geschud en de krieken vallen op een zeil. Ze worden dan in water vervoerd tot aan de brouwerij
Meesterbrouwer Elfried Ankaert

"De krieken worden niet geplukt, want dat gaat niet snel genoeg. Maar de bomen worden geschud. De krieken vallen dan af op een zeil. Het zeil wordt opgerold en de krieken worden zo in een fruitbak gestort. Die bak is vooraf al gevuld met water zodat de krieken niet beschadigd raken. En de krieken komen op water aan in de brouwerij. Dan kunnen wij ze verwerken." Doordat de krieken op water toekomen, zijn ze beschermd tegen beschadiging en blaadjes en ander vuil worden zo van de vruchten gespoeld. 

De bakken met krieken op water
Copyright brouwerij Liefmans

Mengeling van jong en ouder bier

Om dan bier te maken van de vruchten is er een gistingsproces nodig, legt Ankaert uit: "Dat duurt maar enkele maanden, maar we laten het bier het liefste nog enkele jaren rijpen in de kelders. Wanneer het bier 1 jaar op krieken heeft gelegen, dan spreken we nog van een jong bier. Dan mengen we dat met een ouder bier van 2 tot 4 jaar oud."

Door jong bier te mengen met een ouder bier, krijg je altijd dezelfde smaak

Meesterbrouwer Elfried Ankaert

Door jonge bieren met oudere bieren te mengen komt de gisting opnieuw op gang . "En het "versnijden of blenden" is ook belangrijk voor de smaak", legt Ankaert uit, "want op die manier krijg je een betere kwaliteit en is de smaak altijd hetzelfde".

Copyright brouwerij Liefmans

Een leuk weetje: op het etiket van brouwerij Liefmans is een vrouw te zien: zij is meesterbrouwster Rosa Merckx, "Madame Rose", die 46 jaar lang in de brouwerij werkte aan de typische smaak van het bier. Zij is ondertussen 98 jaar oud en woont nog steeds in de buurt van de brouwerij. Af en toe brengt ze nog een bezoekje aan de brouwerij.

kasto80

Meest gelezen