Radio 2

Eerste Wine Walk & Run Hageland in Linden: "Lopen en wijntjes proeven"

Lopen en een onderweg een wijntje proeven, het kan eind augustus in Linden bij Lubbeek. Want voor het eerst wordt de Wine Walk & Run Hageland georganiseerd door Golazo. De organisatie koos voor Linden omdat het een Vlaams wijndorp is dat doet denken aan Frankrijk.  

In Frankrijk bestaat het al langer, wandelen of lopen doorheen wijndomeinen en onderweg genieten van een wijntje. Daar is het erg populair. Golazo organiseert op 28 augustus een eerste Wine Walk & Run Hageland in Linden. “Dit is echt een Vlaams wijndorp zoals je die ook ziet in Frankrijk of Luxemburg”, zegt Greg Broeckmans van Golazo. “Het is een ongelooflijk knappe setting. Hagelandse wijnen zitten ook ongelooflijk in de lift. Het is een prachtige omgeving om te lopen, en als we dat allemaal combineren zal dit een succesverhaal zijn.”

Er zijn twee parcours van 8,5 en 13,7 kilometer. Onderweg kan je wijn proeven. “De wandelaars krijgen aan de start een glas mee. Dat kunnen ze onderweg vullen en proeven. Lopers krijgen bij de verschillende posten een glaasje aangeboden. Het is een unieke manier om de streek te leren kennen, wijn te proeven en iets bij te leren over de Hagelandse wijncultuur. Bij aankomst kan je ook nog het vinificatiecentrum op het Wijnkasteel Vandeurzen bezoeken en is er nog een marktje waar je kan proeven en wijn kopen”, aldus Greg Broeckmans. 

Het is misschien wat ongebruikelijk om wijn te drinken en te lopen, maar in Frankrijk is het erg populair
Burgemeester Theo Francken

In totaal kunnen 3000 mensen deelnemen. Op voorhand inschrijven wordt aangeraden. Iemand die zich al inschreef is burgemeester van Lubbeek Theo Francken (N-VA). Hij loopt geregeld een toertje in zijn streek en zal deelnemen met zijn gezin. “Het is wel wat heuvelachtig, naar boven en naar beneden. Maar dat is goed voor de conditie”, zegt Theo Francken. “Het is misschien ongebruikelijk om wijn te drinken en te lopen, maar in Frankrijk bestaan het al jaren. Daar is het een groot succes. Wij hebben onze Hagelandse wijn die steeds populairder wordt. Hij wordt ook lekkerder, door het warme weer heeft hij meer suiker. Er zijn ook steeds meer wijnbouwers, en die combinatie is leuk. Dus gaan wij het ook eens proberen. We hopen er een traditie van te kunnen maken.”

Radio 2

Meest gelezen