Foto genomen in mei 2021 in al-Hol kamp in het noordoosten van Syrië.
Copyright 2021The Associated Press. All right reserved

Frankrijk repatrieert 16 vrouwen en 35 kinderen van IS-strijders uit Syrische gevangenkampen

Frankrijk heeft 16 vrouwen van IS-strijders gerepatrieerd uit gevangenkampen in het noordoosten van Syrië. Er zijn ook 35 kinderen uit die kampen overgebracht. De vrouwen zijn ter beschikking gesteld van het gerecht. De minderjarige kinderen worden opgevangen door Franse overheidsdiensten.

In een persbericht kondigt het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat Frankrijk 35 Franse minderjarigen heeft gerepatrieerd, maar ook 16 moeders heeft overgebracht uit kampen in Noordoost-Syrië.

"De minderjarigen zijn overgedragen aan de kinderbescherming en zullen medisch worden gecontroleerd. De moeders zijn overgedragen aan de bevoegde gerechtelijke autoriteiten", aldus het persbericht.

De 35 kinderen komen bovenop 126 andere kinderen van IS-strijders, die sinds 2016 al naar Frankrijk zijn gerepatrieerd. Sindsdien bevinden zich nog bijna 200 minderjarigen en 80 moeders in die kampen in het noordoosten van Syrië, die door de Koerden worden gecontroleerd en waar de levensomstandigheden volgens de Verenigde Naties erbarmelijk zijn.

Op 24 februari oordeelde een VN-commissie dat Frankrijk de rechten schendt van Franse kinderen die in Syrië worden vastgehouden, door hen niet te repatriëren.

Twee weken geleden heeft ook ons land een groep Belgische vrouwen en kinderen van IS-strijders uit Syrië gerepatrieerd.

Meest gelezen