Harry Styles tijdens Coachella  (22 april 2022)
2022 Kevin Mazur

Vlaamse kleedster werkt mee aan Sportpaleis-show van idool Harry Styles: "Ik bekijk als een gek zijn outfits op TikTok"

Ervoor zorgen dat wereldster Harry Styles en zijn band  perfect gekleed zijn in het Sportpaleis in Antwerpen. Dat is vanavond de taak van de Vlaamse kleedster Laura Duchesnet. "Ik weet niet wat ik mag verwachten, maar ik ben als een gek zijn outfits aan het bekijken op TikTok", vertelt ze aan VRT NWS. En die outfit, die zou vanavond wel eens een link kunnen hebben met de Belgische driekleur. 

Harry Styles is momenteel overal te horen met "As it was" (nu al één van de zomerhits van dit jaar) en "Late night talking" uit zijn jongste solo-album "Harry's house". Vanavond is het voor de Belgische fans eindelijk zover: het Britse popidool houdt met zijn "Love on tour"-concertreeks halt in een uitverkocht Sportpaleis in Antwerpen. 

Styles is niet alleen een muzikaal idool (voor jong én oud(er) intussen), met zijn opvallende outfits is hij voor velen (M/V/X) ook een echt stijlvoorbeeld.  Op het podium moet hij er piekfijn uitzien en daar mag Laura Duchesnet (22) mee voor zorgen. "Ik weet niet wat ik mag verwachten, maar ik ben als een gek zijn outfits aan het bekijken op TikTok", vertelt ze enthousiast aan VRT NWS.

Harry's House, Gucci's Home

Styles wordt voor zijn shows gekleed door Gucci en heeft in zijn dressing een bont allegaartje outfits hangen, gaande van broeken met wijde pijpen over nauw aansluitende shirts met fleurige prints, marcellekes, een vleugje goud en zilver, boa's, bretellen, jumpsuits en vestjes en jassen in alle soorten en maten.

Op het Amerikaanse festival Coachella droeg hij bijvoorbeeld een zwarte oversized jas boven een jumpsuit met pailletten. Een weekend later trad hij er samen met Lizzo op in een glanzende roze broek met zijn initialen H en S op de achterzakken, een mouwloos roze vestje, een zilveren riem en een ruim vallende jas in roze en wit (foto bovenaan artikel). Niet toevallig twee outfits die zijn tatoeages op zijn armen en borstkas zichtbaar laten. 

2022 Kevin Mazur

Het Italiaanse label Gucci en Styles worden al meer dan 7 jaar in één adem genoemd. Styles werkte mee aan verschillende campagnes van het label. In 2019 was hij samen met creatief directeur Allesandro Michel co-voorzitter van het Met Gala in New York. En dit voorjaar kwam er een capsulecollectie uit bij Gucci waar Styles zelf aan meegewerkt had. Toen hij in december 2020 als eerste man ooit in een jurk op de cover van het modetijdschrift Vogue stond, was dat ook een exemplaar van Gucci. 

De jumpsuit, een vaste waarde

In dat gesprek in Vogue zei Styles dat volgens hem de grenzen tussen mannen- en vrouwenkleding aan het verdwijnen zijn. "Kleding is er om mee te experimenteren. (...) Wanneer je iets vindt waarin je je fantastisch voelt, wordt het een superheldenoutfit."

Die superheldenoutfit lijkt voor Styles wel vaker een jumpsuit (een ééndelig pak). Geen simpel exemplaar, in eenvoudig zwart of in jeans. Nee, daar mag een behoorlijke portie bling bling aan toegevoegd zijn, denk aan de paillettenversie op Coachella of het exemplaar in zwart en paars of de versie met de opvallende diagonale strepen. In 2020 trad hij tijdens de Brit Awards zelfs op in een kanten exemplaar. 

Pluspunt van zo'n jumpsuit, het is een kledingstuk dat hem niet hindert wanneer Styles zijn beste dansmoves bovenhaalt. 

 Harry Styles op 29 mei dit jaar tijdens het BBC Radio 1's Big Weekend in the War Memorial Park in Coventry.
PA Wire/PA Images

De link met het glamrockpersonage Ziggy Stardust dat David Bowie al begin jaren 70 creëerde is dan ook snel gelegd. "De mensen in de muziek naar wie ik opkijk - Prince, David Bowie, Elvis Presley, Freddie Mercury en Elton John- dat zijn allemaal enorme showbeesten", zegt Styles, die hen dus niet enkel als muzikale voorbeelden ziet, maar ook op vestimentair vlak in hun voetsporen treedt. "Overdressed zijn", bestaat volgens Styles trouwens niet. "Er zit zoveel plezier in spelen met kleding. Ik heb nooit al te diep nagedacht over de betekenis ervan - het wordt gewoon het verlengde van iets creëren." 

2022 Invision

Met zijn gedurfde combinaties toont hij: hier ben ik en ik draag wat ik wil

Laura Duchesnet is in ieder geval, net als vele anderen, ook een grote fan van die stijl van Styles. "Ik vind hem geweldig. Hij draagt alle stijlen door elkaar en kiest voor heel gedurfde combinaties. Ik vind dat zalig, ook voor een man. Hij toont zo: hier ben ik en ik draag wat ik wil." 

"Eerste avond bij Dua Lipa voelde ik mij als kind in snoepwinkel"

Tijdens het Amerikaanse luik van zijn tournee koos zijn stilist Harry Lambert telkens 1 outfit per avond voor de zanger. In Europa draagt Styles tot nu telkens een outfit die lijkt geïnspireerd te zijn door de vlag van het land waarin hij optreedt. Duchesnet zal er achter de schermen in ieder geval mee voor zorgen dat Styles en zijn band er op het podium piekfijn uitzien. 

Ze werkte begin mei voor het eerst als kleedster bij grote concerten tijdens de tweedaagse passage van Dua Lipa in het Sportpaleis.  Ervaring deed ze op bij musicals zoals "The sound of music" en "Mamma mia". "Tijdens de show help ik de acteurs wanneer ze zich razendsnel moeten omkleden, ik zorg ervoor dat ze altijd perfect aangekleed op het podium staan."  

Je zorgt er mee voor dat alles perfect is

Haar takenpakket voor de show van Dua Lipa: alle kleding wassen, strijken, kortom ervoor zorgen dat alle outfits smetteloos klaarhangen. "Tijdens zo'n show moet het soms razendsnel gaan. Wanneer de dansers van het podium afkomen, moet ik bij wijze van spreken bijna de kleding van hun lijf rukken en hen dan helemaal opnieuw klaarmaken. Je zorgt er mee voor dat alles perfect is." 

[.c] Concertphotographers.be - Chris Stessens

Tijdens de show is Laura Duchesnet één medewerker in een groot en goed geolied geheel. "Ik ben op de dag zelf heel goed gebrieft door het team van Dua Lipa. Je concentreert je, je blijft rustig en dan doe je wat er van je gevraagd wordt. Die eerste avond voelde ik mij als een kind in een snoepwinkel. Toen het even wat rustiger was tijdens de show mochten we ook even in de zaal gaan kijken. Toen heb ik wel een traantje gelaten, toen ik plots zag waar ik aan meewerkte. Dat is pure dankbaarheid." 

"Ik ben heel benieuwd om die kostuums van dichtbij te zien"

Dat Duchesnet haar missie tijdens de twee Dua Lipa-shows tot een goed einde bracht, levert haar vandaag opnieuw werk op in de backstage van het Sportpaleis. Al weet ze - net zoals bij Dua Lipa - vooraf totaal niet wat haar te wachten staat. "Ik heb heel even naast Dua Lipa gestaan, maar ik heb haar zelf niet aangekleed, zij heeft daarvoor iemand die ze helemaal vertrouwt. Hoe het bij Harry Styles zal zijn, daar heb ik nog geen idee van." 

Ze probeert zich wel zo goed mogelijk voor te bereiden door op TikTok al de outfits van Styles op te zoeken, geen al te zware opdracht voor een fan uiteraard. En ze heeft ook al een favoriete outfit, de zwarte lederen broek in combinatie met het T-shirt met de hartjes. "Ik ben heel benieuwd om al die kostuums van dichtbij te zien", zegt Duchesnet. "Er is mij deze keer gevraagd om mijn naaimachine mee te nemen, dus ik denk wel dat ik vooraf ook enkele herstellingen aan de kleding zal moeten doen." 

BEKIJK - Harry Styles brengt "As it was" live in de favoriete outfit van Laura:

"Bij Dua Lipa wist ik dat er veel dansers waren, bij Harry Styles lijken die er niet te zijn", zegt Duchesnet. "Ik heb dus geen idee wat ik ga moeten of mogen doen, maar ik laat het op mij afkomen. Het grappige is dat ik al fan ben van Harry Styles sinds hij in One Direction zat. Ik ben wel professioneel genoeg, maar ik heb uiteraard gezonde zenuwen nu de show dichterbij komt." 

Het is dus afwachten voor welke outfit Styles vanavond kiest. De favoriet van Duchesnet bevat toevallig de driekleur van België (zwart, geel, rood), en behoort dus misschien tot de kanshebbers. 

Harry Styles tijdens de uitreiking van de Grammy Awards in 2021.

Meest gelezen