Infoborden moeten draagvlak voor jeugdkampen in Oudsbergen ondersteunen

De gemeente Oudsbergen heeft aan al haar kampeerlocaties een infobord met een kampeerreglement geplaatst. Op die manier wil de gemeente ervoor zorgen dat de jeugdkampen conflictvrij verlopen, en dat het draagvlak ervoor behouden blijft bij de buurtbewoners.

De gemeente Oudsbergen is heel erg populair bij jeugdkampen. “We ontvangen iedere zomer zo’n 8000 jongeren die hier op kamp komen, verspreid over een 25 locaties”, aldus burgemeester Marco Goossens (CD&V). Zo’n grote groep kampeerders zorgde soms voor spanningen. “Daarom hebben we een heel duidelijk kampeerreglement gemaakt.”

Met dat reglement wil de gemeente de kampeerders in harmonie laten samenleven met de buurtbewoners. “Bovendien komt hier altijd op de eerste of tweede dag politie naar het kamp om het reglement uit te leggen”, weet schepen van toerisme Hanne Schrooten (CD&V).

Infoborden

Dat reglement bestond dus al langer, maar kwam niet altijd tot haar recht. “We merken soms dat ons kampreglement niet tot bij de leden komt. Vandaar dat wij een verkorte versie op een bord aan iedere kamplocatie in onze gemeente geplaatst hebben”, aldus Schrooten. “Op het infobord staat ook een QR-code met een link naar het volledige reglement”, vult de burgemeester aan.

Het kampeerreglement in Oudsbergen bevat regels over onder andere het gebruik van kampvuren en geluidsinstallaties. “Op die manier is de leefbaarheid voor onze inwoners gegarandeerd, en blijft ook het draagvlak bij onze inwoners behouden”, aldus Goossens.

Vanuit de jeugdbewegingen zelf zijn ze wel voorstander van de communicatie met politie. “Zo weten wij ook dat de regels serieus moeten genomen worden. De politie is een stapje hoger dan de kampbaas, en dat geeft toch meer autoriteit”, zegt Camille Hommez van Chiro Vlamertinge, nu op kamp in Oudsbergen.

Meest gelezen