Overleeft Boris Johnson ontslag ministers? "We zijn getuigen van een regering die in slow motion instort" 

De grond onder de voeten van Boris Johnson wordt wel heel heet nu al drie prominente ministers opstappen uit zijn regering. Uit onvrede over het zoveelste schandaal en de manier waarop hun premier handelde, nemen ze ontslag. De vraag is of Johnson - die al meermaals de dans kon ontspringen - ook nu weet te overleven. "Ik doe niet graag voorspellingen, maar we zijn getuigen van een regering die in slow motion aan het instorten is", aldus VRT NWS-journalist Ivan Ollevier.

Het lijkt een constante de afgelopen maanden. In de Britse politiek komt een schandaal naar boven, vervolgens ligt premier Boris Johnson onder vuur en daarna gaat het stof weer liggen. Of het nu gaat om parlementsleden van de Conservatieve partij of Johnson zelf die zich misdragen, hij lijkt steeds de dans te ontspringen.

"Maar nu wordt de grond wel heel heet onder zijn voeten", zegt VRT NWS-journalist Ivan Ollevier, gespecialiseerd in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen vrijdag nam Chris Pincher ontslag als "deputy chief whip" nadat aan het licht was gekomen dat hij in een dronken bui mannen zou hebben lastiggevallen in een private club.

Dat brengt Johnson in nauwe schoentjes want gisteren moest de premier toegeven dat hij al langer op de hoogte was van klachten over Pincher. "Boris Johnson heeft tot nu toe altijd ontkend dat hij dat wist, maar vanochtend is hij door de mand gevallen", weet Ollevier. "Een ex-ambtenaar zei dat Johnson had gelogen en dat hij persoonlijk op de hoogte was gebracht van het wangedrag van Pincher."

Domino aan ontslagen?

Uit onvrede stapten gisteren meteen twee topministers op en het zijn niet de minsten, aldus Ollevier. "De eerste minister was die van Volksgezondheid, Sajid Javid. Daarna volgde de minister van Financiën, Rishi Sunak. Vooral hij is een groot verlies voor de Britse regering en zeker voor Boris Johnson. De minister van Financiën is de tweede in de regering, het op één na hoogste politieke ambt in Groot-Brittannië." Vanmorgen volgde dan een derde minister, die van Kinderen. 

"Er heerst op dit moment dan ook paniek in Downing Street", gaat Ollevier verder. Nog een aantal anderen uit de Britse politiek hebben hun vertrek aangekondigd. Onder hen onder meer de vicevoorzitter van de Conservatieve partij. De vraag is of er nog ministers zullen volgen. "Iedereen is aan het afwachten wat er gaat gebeuren. Johnson klampt zich vast aan de macht, maar hij is de controle kwijt over zijn regering en zijn partij."

Johnson klampt zich vast aan de macht, maar sinds gisteren is hij de controle kwijt over zijn regering en zijn partij

VRT NWS-journalist Ivan Ollevier

Drie opties

Ollevier ziet drie mogelijke opties. "Ofwel neemt Johnson zelf ontslag. Ofwel volgen er nog meer ontslagen binnen zijn regering. Ofwel - dat is de derde optie - zeggen de parlementsleden dat het genoeg is geweest en organiseren ze voor de tweede keer in korte tijd een vertrouwensstemming."

Hoe dan ook ziet het er niet goed uit voor de Britse premier. "Ik zat te kijken naar BBC (de Britse openbare omroep, red.) en een journalist zei daar 'ik ben hem gaan interviewen en ik kon de paniek ruiken."

Zelf wil Ollevier niet voorspellen welke van de drie opties het zal worden. "Ik ga niet zeggen dat dit het einde is van Boris Johnson, daar waag ik mij niet aan. Wat ik wel kan zeggen, is dat het nu toch wel bijzonder lastig wordt om dit vol te houden. We zijn getuigen van een regering die in slow motion aan het instorten is, want dit is al wekenlang aan de gang."

Met andere woorden: wordt vervolgd.

Bekijk hier ook de toelichting door Ivan Ollevier in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen