Kristian Buus

Klimaatactivisten kleven zichzelf vast aan beroemd Engels schilderij in Londens museum

Twee klimaatactivisten hebben gisteren hun handen vastgekleefd aan het kader van een bekend Engels schilderij in het Londense museum "National Gallery". Dat deden ze uit protest tegen de Britse regering die het gebruik van fossiele brandstoffen geen halt toeroept. Het is de zoveelste protestactie van de klimaatbeweging. Het voorbije weekend nog verstoorden ze de formule 1-race van Silverstone. Vandaag kleefden opnieuw vijf activisten zich vast aan een ander schilderij. 

Twee twintigers van de Britse klimaatactiegroep "Just stop oil" klommen gisteren over het touw dat de museumbezoekers op een veilige afstand moet houden van "De Hooiwagen" van de Britse kunstschilder John Constable. Het schilderij uit 1821 wordt gezien als één van de belangrijkste meesterwerken uit de Engelse romantiek.

Het duo plakt een aangepaste versie van het schilderij over het echte exemplaar, om daarna met een tube lijm de handen vast te kleven aan het kader. Op de aangepaste versie is de rivier vervangen door een geasfalteerde weg en zijn fabrieksschouwen en een vliegtuig toegevoegd.

In een video op Twitter is te zien hoe de actievoerders de toeschouwers toespreken: "Ik wil werken in de kunstwereld en hem niet verstoren. Maar in de situatie waar we ons in bevinden, moeten we al het mogelijke doen, op een vreedzame manier, om te vermijden dat onze maatschappij ineenstort. (...) Onze regering faalt."

Het is al de zoveelste protestactie van "Just stop oil". De klimaatbeweging zegt actie te blijven voeren tot de Britse regering geen nieuwe vergunningen meer uitreikt aan projecten die fossiele brandstoffen gebruiken of produceren.

Volgens Britse media zijn de twee actievoerders gisteren opgepakt door de politie, maar intussen weer vrijgelaten in afwachting van een mogelijke rechtszaak. Het museum zou het schilderij voorlopig hebben weggehaald om het te controleren op beschadigingen. Volgens BBC zijn er kleine beschadigingen aan het canvas en het schilderij vastgesteld, maar zijn die intussen hersteld.

In een persbericht van "Just stop oil" reageerde één van de twee actievoerders: "Ja er hangt lijm op het canvas van het schilderij, maar er hangt ook bloed aan de handen van onze regering."

Gevaarlijke zitactie op formule 1-circuit

Vorig weekend nog renden vijf actievoerders van "Just stop oil" het Britse formule 1-circuit op van Silverstone, ze gingen in het midden van de racebaan zitten. Op dat moment was de race net stilgelegd na een zware crash en reden de f1-piloten minder snel.

Voormalig wereldkampioen Lewis Hamilton reageerde achteraf dat hij respect heeft voor mensen die strijden voor onze planeet, maar niet door de veiligheid van anderen in gevaar te brengen. "Spring alsjeblieft niet op racecircuits om te protesteren, we willen jullie niet in gevaar brengen", zei hij.

Vandaag was er zelfs al een nieuwe actie, dit keer in de Londense kunstgalerie Royal Academy of Arts. Vijf klimaatactivisten hadden hun handen vastgekleefd aan "Het laatste avondmaal", een kopie van het beroemde schilderij van Leonardo Da Vinci uit de 16e eeuw.

Kristian Buus

Meest gelezen