Streekproductencentrum Halle

Mee investeren in zonnepanelen in ruil voor streekproducten in Halle

Johnny en Lien Sterck uit Halle zijn op zoek naar mensen die mee willen investeren in zonnepanelen. In ruil voor de investering krijg je waardebonnen die je kan gebruiken in het Streekproductencentrum van Halle, waar ze eigenaar van zijn. Geld voor zonnepanelen in ruil voor streekproducten zeg maar.

Johnny en Lien stappen mee in het project Zonneboeren. Dat is een initiatief van Klimaatpunt, het Innovatiesteunpunt en Voedselteams en wordt ondersteund door provincie Vlaams-Brabant. Het idee is eenvoudig: mensen investeren in zonnepanelen op de schuur of loods van een boerderij in de buurt. De boer krijgt groene stroom, de buur krijgt in ruil korte ketenproducten van de boer. Bij Johnny en Lien ligt het net iets anders, want zij willen investeren in zonnepanelen op het dak van hun Streekproductencentrum in Halle.

“Ik ben recent mee in de zaak gestapt van mijn vader”, zegt Lien. “We willen namelijk boven het Streekproductencentrum een hotel openen. We willen graag zonnepanelen op het dak plaatsen om zo onze eigen energie op te wekken want groene energie is superbelangrijk, zeker met die stijgende energieprijzen.”

Waardebonnen

Lien en Johnny leerden het project Zonneboeren kennen, en dat project kan hen helpen om de zonnepanelen te bekostigen. “Concreet betalen mensen 250 euro, wij geven hen dan 300 euro in waardebonnen terug. Zo doen zij eigenlijk de voorfinanciering, zodat wij niet in één keer het volledige bedrag moeten betalen.” Een win-win situatie dus voor beide partijen. Zowel particulieren als bedrijven kunnen die waardebonnen kopen.

De waardebonnen kunnen opgesplitst worden en zijn vijf jaar geldig. Bij Lien in de winkel kunnen de kopers er dan streekproducten uit heel Vlaams-Brabant mee kopen. “Dat gaat van koekjes, fruitsap, bier, confituur, kazen, noem maar op. We geven waardebonnen zodat ze ook echt terugkomen naar onze winkel en er eten en drinken uit Vlaams-Brabant mee kopen om zo de korte keten te ondersteunen.”

Meest gelezen