Links het museum en rechts het vroegere districtshuis

Antwerps Museum Mayer van den Bergh breidt uit met leegstaand voormalig districtshuis ernaast

Het Antwerpse museum Mayer van den Bergh gaat uitbreiden. Het hoekgebouw ernaast, waar vroeger het Antwerpse districtshuis zat, komt erbij. Dat pand was vroeger het ouderlijk huis van kunstverzamelaar Fritz van den Bergh. Voor hem richtte zijn moeder het museum op.

Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen zal verbouwd en vergroot worden. Het hoekgebouw dat naast het museum ligt, wordt er aan toegevoegd. In dat hoekhuis zaten vroeger de diensten van het district Antwerpen. Die zijn vorig jaar verhuisd naar het Harmoniepark. 

Het gebouw was vroeger het ouderlijke huis van kunstverzamelaar Fritz Mayer van den Bergh. Hij hoopte ooit een museum op te richten, maar overleed onverwacht vroeg. Zijn moeder Henriëtte deed het uiteindelijk na zijn dood. 

Het museum was in die tijd niet ontworpen om veel bezoek te ontvangen. Dat heeft altijd wat gewrongen in dit gebouw

Thomas Leysen, Raad der Regenten Mayer van den Bergh

"In die tijd was dat niet ontworpen om veel bezoek te ontvangen", legt Thomas Leysen uit, de voorzitter van de Raad van Regenten die de collectie mee beheert. "Je kon het alleen op afspraak bezoeken. In de loop van de jaren is het gelukkig wel opengesteld, maar dat heeft altijd wat gewrongen in dit gebouw. Dat we kunnen uitbreiden naar het huis ernaast, is dus een enorm mooie kans. Zo worden het familiehuis en het privémuseum weer verenigd."

De Dulle Griet

"We willen het museumgebouw zo integer mogelijk behouden, in de geest van de oprichters", gaat Leysen voort, "maar het onthaal, de tentoonstellingsruimte en andere functie kunnen we veel beter inrichten in dat oorspronkelijke familiehuis. Daar is door de jaren ook heel veel verbouwd en daar is wel wat werk aan. In het huidige museum gaan we zo weinig mogelijk ingrepen doen, alleen wat nodig is."

Het meest bekende werk in het museum is het schilderij De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude. In totaal telt de collectie 3100 kunstwerken en 2500 munten en penningen.

Meest gelezen