Nieuwe belevingstuin voor demente bewoners van Demerhof in Bilzen

In het woonzorgcentrum Demerhof in Bilzen is er een nieuwe belevingstuin geopend. Deze tuin moet de dementerende bewoners een veilige en stimulerende omgeving bieden. De tuin is aangelegd door de stadsdiensten, en zal ook door hen onderhouden worden.

Voor de tuin werd aangelegd, was er niet veel bekijks op het pleintje: “Het was een groene grasvlakte zonder veel belevingswaarde”, zegt schepen van sociaal beleid Maike Meijers (Trots op Bilzen). Dankzij de tuin is het pleintje omgetoverd tot een kleurrijke ontspanningsruimte: “Er zijn hier zoveel soorten planten dat er in ieder seizoen iets bloeit.”

De belevingstuin bevindt zich in een gesloten afdeling met dementerende personen. “Op deze manier kunnen we dwalende personen met dementie toch een veilige buitenruimte aanbieden”, aldus Bart Brepoels, directeur van het woonzorgcentrum.

Er wordt gewerkt met geuren en kleuren van vroeger om de herinnering te stimuleren
Bart Brepoels, directeur woonzorgcentrum Demerhof

Voor het gebruiksgemak van de bewoners is er ook aan de toegankelijkheid gedacht. “De tuin is zowel diagonaal als in het vierkant benaderbaar en bereikbaar voor zowel rolstoelen als rollators,” aldus de schepen, “en de andere bewoners zijn hier ook welkom.”

Herinneringen stimuleren

De bedoeling van de ruimte is om de bewoners naast een veilige, ook een stimulerende omgeving te bieden: “Er wordt gewerkt met geuren, kleuren en fruitbomen die de bewoners van vroeger kennen, om de herinnering te stimuleren”, zegt Brepoels.

De tuin is vandaag gelanceerd, maar dat betekent niet dat het project onveranderd blijft. “Dit is een eerste start. We zijn aan het denken om ook waterpartijen toe te voegen. Maar we zijn al heel erg blij met wat we nu hebben, en kijken stap voor stap wat we toevoegen”, besluit de directeur van het woonzorgcentrum.

In het volledige woonzorgcentrum wonen 121 mensen, waarvan 30 dementerende bewoners waarvoor de tuin bedoeld is.

Meest gelezen