Voedselagentschap: "Oorsprong salmonellabesmetting in chocoladefabriek Barry Callebaut ligt in Hongarije"

Een levering van de grondstof lecithine, een vetachtige substantie die vet en water kan binden, uit Hongarije ligt aan de basis van de salmonellabesmetting bij chocoladefabriek Barry Callebaut. Dat zegt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Als gevolg van de besmetting werden vorige week verschillende chocoladefabrieken uit voorzorg stilgelegd. 

In de chocoladefabriek van Barry Callebaut in Wieze, bij Lebbeke, werd begin vorige week, op maandag 27 juni, salmonella ontdekt. Alle chocoladeproducten die na zaterdag 25 juni geproduceerd zijn, werden geblokkeerd. Er zou niets bij de consument terechtgekomen zijn. De productie werd tijdelijk stilgelegd.

Ook de fabrieken van verschillende klanten van Callebaut werden uit voorzorg stilgelegd. Het ging onder meer om de fabrieken van Neuhaus in Vlezenbeek, Belgian Chocolate Group in Olen en Herentals en Guylian - bekend van de zeevruchten - in Sint-Niklaas.

Aan de oorzaak van de besmetting lag een vetachtige substantie die vet en water kan binden, genaamd lecithine. "We hebben meteen het federaal voedselagentschap FAVV geïnformeerd en het product geïsoleerd om andere besmettingen te vermijden", klonk het vorige week bij Barry Callebaut toen het nieuws bekend werd gemaakt.

Besmette substantie afkomstig uit Hongarije

"Op basis van intern onderzoek stelt Barry Callebaut vast dat één batch gecontamineerde lecithine aan de basis lag van de salmonellabesmetting", klinkt het vandaag bij Korneel Warlop, woordvoerder van Barry Callebaut. 

Dat zou ook de conclusie zijn van testresultaten van externe en onafhankelijke laboratoria. "De besmette lecithine kwam via transport van een een lecithinefabrikant van een derde partij binnen in de fabriek in Wieze", aldus Warlop.

Barry Callebaut communiceert zelf niet over de identiteit van de fabrikant, maar bij het Federaal Voedselagentschap (FAVV) klinkt het dat het om een producent uit Hongarije gaat. Het FAVV had eerder een waarschuwing verstuurd via het RASFF-waarschuwingssysteem (Rapid Alert System for Food and Feed, nvdr.), aldus woordvoerster Hélène Bonte.

Het Voedselagentschap zegt ook dat er "op dit moment van het onderzoek geen indicaties zijn dat er besmette producten op de Belgische markt terecht gekomen zijn".

Wat is lecithine?

Lecithine is een wasachtige stof die bestaat uit fosfor, vetzuren en vitamine B. De stof is belangrijk voor het menselijk lichaam: zo hebben we het nodig voor het transporteren van vetten door het lichaam en het in beweging brengen en afvoeren van ongezond vet en cholesterol. 

Onze lever produceert constant lecithine, maar we krijgen de stof ook binnen via onze voeding. Het komt voor in voedingsmiddelen als noten, pitten, zaden, melkproducten en eierdooiers en wordt vaak gewonnen uit onder andere sojabonen om als ingrediënt aan andere voedingsmiddelen toe te voegen.

Bij chocolade wordt lecithine vaak als emulgator toegevoegd, het zorgt ervoor dat het resterende vocht in de chocolade kan binden met het vet. Wanneer de stof aan onze voedingsmiddelen wordt toegevoegd moet deze uiteraard als ingrediënt op het etiket vermeld worden. In de Europese Unie is lecithine toegestaan als E-nummer E322.

Meest gelezen