Restauratie Sint-Hermescrypte in Ronse loopt vertraging op door corona en grondstoffentekort

De Sint-Hermescrypte in Ronse gaat pas eind augustus opnieuw open, en niet komend weekend, zoals gepland. De  renovatiewerken hebben vertraging opgelopen door een grondstoffentekort: "in het bijzonder de materialen die we nodig hebben voor de afwerkingsfase van de crypte", zegt schepen Wim Vandevelde (N-VA).

Een goed jaar geleden werd aangekondigd dat een oude trap die naar de crypte in de Sint-Hermesbasiliek leidt, weer toegankelijk zou worden. Die toegang was al jaren dichtgemetseld. De Sint-Hermesbasiliek speelt de hoofdrol in de Fiertelommegang in Ronse. Die processie brengt de relieken van daar de hele stad rond. Door de muur weg te halen, kunnen deelnemers aan de Fiertelommegang weer net als vroeger de relieken in en uit de crypte dragen. 

De heilige Hermes was een vrijgelaten slaaf van Griekse afkomst die in Rome het evangelie predikte en er de marteldood stierf. Zijn vroege verering in Rome heeft zich naar Ronse verplaatst na de overbrenging van zijn relieken in 860.

Vertraging door corona en grondstoffentekort

Normaal gezien had de crypte komend weekend moeten heropenen, maar daar heeft onder meer corona een stokje voor gestoken. "Door de pandemie konden niet alle ploegen van de aannemers werken. Als er iemand in de ploeg besmet was, vielen de werken stil, waardoor de werken vertraging hebben opgelopen", zegt schepen van Erediensten Wim Vandevelde. "Bovendien zijn er ook problemen met de aanleveringen van grondstoffen, in het bijzonder de materialen die we nodig hebben voor de afwerkingsfase van de crypte."

De stad Ronse verwacht dat de crypte zal kunnen heropenen op 28 augustus, de dag waarop de marteldood van Sint-Hermes in de basiliek wordt herdacht. 

kasto80

Meest gelezen