Archiefbeeld van de Amerikaanse jazzmuzikant Charles Lloyd (rechts op de foto).

Vandaag start Gent Jazz: Klara-presentatrice Lies Steppe tipt 5 artiesten die je niet mag missen

Vanmiddag begint Gent Jazz aan zijn 21e editie. 9 dagen lang, nog tot 16 juli, kan je genieten van lokaal én internationaal muzikaal talent op de Gentse Bijlokesite. Na twee corona-edities sieren grote namen als Sting (eindelijk!) en Van Morrisson, naast heel wat Belgisch talent, de festivalaffiche. Jazzkenner en Klara-presentatrice Lies Steppe tipt 5 niet te missen acts.

Na 2 jaar mag het weer: dansen, springen en luidkeels meezingen met je favoriete artiesten op de festivalweide. Ook op Gent Jazz kan je dit jaar weer vrolijk rondhuppelen op het grasveld naast de Bijloke na twee vorige "light edities" van het festival, toen in bubbels en mét bediening aan tafel. Lies Steppe, bekend als presentatrice op Klara en al jaren de gastvrouw op Jazz Middelheim, tipt haar 5 favoriete artiesten. "Eindelijk kunnen we weer voluit gaan zoals twee jaar geleden. Artiesten pikken de draad weer op en spelen weer op volle kracht."

Lies Steppe
Kaat Pype

1. Daniel Lanois

Voor degenen die tickets wisten te bemachtigen voor de - intussen uitverkochte - vierde dag van het festival op zondag 10 juli: Daniel Lanois moét je gezien hebben, aldus Lies Steppe. "Hij is een echte musician's musician, een artiest die door andere artiesten bewonderd wordt. Zelfs mensen die zijn naam niet meteen herkennen, zullen zijn werk als producer ongetwijfeld wél kennen. Zo werkte hij al samen met U2, Peter Gabriel, Bob Dylan, en uit eigen land, Trixie Whitley. De lijst is heel lang."

Daniel Lanois is iemand die telkens weer op zoek gaat naar zijn eigen sound

Lies Steppe

Daniel Lanois maakt geen jazz in de enge betekenis van het woord, maar volgens Lies Steppe past hij wel perfect binnen het Gentse jazzfestival. "Lanois is iemand die echt op zoek gaat naar zijn eigen sound, hij doet telkens iets met het moment. Dat is ook waar jazz voor staat: het is muziek die zichzelf altijd wil vernieuwen." Tegelijkertijd is Lanois ook erg toegankelijk, vindt Steppe. "Hij maakt absoluut geen moeilijke, hermetische muziek."

Bekijk hier een livesessie van Daniel Lanois voor Tiny Desk Concerts, een videoreeks van NPR Music:

2. Gary Bartz + Maisha

Brits jazzcollectief Maisha, dat behoort tot het hart van de bruisende jazz scene in Londen, zal op 7 juli het Gentse podium betreden met niemand minder dan de Amerikaanse saxofonist Gary Bartz. "De samenwerking tussen Maisha en Gary Bartz, die in het leven is geroepen voor Bartz' 80e verjaardag, is een combinatie van jong geweld met oude helden", stelt Lies Steppe.

Beluister hier "Night Dreamer", een nummer van Gary Bartz en Maisha:

Diezelfde dag stelt ook de Belgische jazztromboniste én winnares van Jong Jazztalent Gent 2021, Nabou Claerhout, haar nieuwe project, een ensemble met 6 trombonisten, voor. "Je gaat toch ook een beetje naar een festival om nieuw talent te ontdekken. Het is dus zeker en vast de moeite waard om op 7 juli iets vroeger af te zakken naar Gent Jazz om ook dit optreden mee te pikken", zegt Lies Steppe.

3. Charles Lloyd & The Marvels met Bill Frisell

Op 9 juli staan de 84-jarige Amerikaanse muzikant Charles Lloyd en de Amerikaanse gitaarlegende Bill Frisell voor het eerst op Gent Jazz als duo. In het verleden werkten de twee al vaak samen, wat volgens Lies Steppe alleen maar voordelig kan zijn voor hun performance. "Ik denk dat die twee elkaar echt gaan vinden op het podium. Men zegt vaak dat telepathische communicatie deel uitmaakt van jazzmuziek; dat zal bij dit duo zéker het geval zijn", aldus Steppe. "Er schuilt ook zo veel diepgang in hun muziek. Hun optreden op Gent Jazz zou wel eens een mystieke ervaring kunnen worden."

Charles Lloyd is het levende bewijs dat op goede muziek geen leeftijd staat

Lies Steppe

Net zoals de intergenerationele samenwerking tussen Gary Bartz en Maisha, kiest Charles Lloyd er vaak voor om met jonge muzikanten te spelen. "Lloyd was in de jaren 60 een echte rockster. Hij speelde op dezelfde podia als Jimi Hendrix en Janis Joplin. Nadat hij de muziekwereld een poosje de rug toegekeerd had, kwam hij sterker dan ooit terug. Nu deelt hij vaak het podium met jong talent. Het is echt prachtig om te zien hoe hij hen dan aanvoert op het podium. Lloyd is het levende bewijs dat op goede muziek geen leeftijd staat, hij blijft altijd iets jeugdigs uitstralen", vindt Lies Steppe.

Beluister hieronder Charles Lloyds meest beluisterde liedje op Spotify, "How can I tell you": 

4. Archie Shepp & Jason Moran met Marion Rampal

Ook op 9 juli: Archi Shepp en Jason Moran zullen het podium delen met de Franse jazz-zangeres Marion Rampal. "Shepp en Moran voeren een soort dialoog op", stelt Lies Steppe. "Moran, die 37 jaar jonger is dan Shepp, gaat Shepp waarschijnlijk heel erg faciliteren; hij zal aanvuren en opvangen en Shepp vooral heel veel vrijheid geven om zijn ding te kunnen doen."

"Voor Shepp is muziek een soort universele boodschap die alles overstijgt, een soort muzikaal expressierecht van de ziel, heel ongefilterd. Als je hem nu ziet - ik heb hem in 2018 nog geïnterviewd op Jazz Middelheim - dan zie je een aimabele, oudere man, maar hij brengt echt wel woeste muziek."

Bekijk hieronder een interview van Lies Steppe met Archie Shepp op Jazz Middelheim in 2018:

5. Sylvie Kreusch

Op vrijdag 15 juli zal ook de Belgische Sylvie Kreusch te zien zijn op het Gentse podium. Het is een naam die niet meteen doet denken aan een jazzfestival, "maar haar poppy muziek is eigenlijk helemaal niet vrijblijvend", vindt Steppe. "Zo is ze het nummer "Walk walk" beginnen te zingen toen ze haar hond, die ze uit Polen adopteerde, uitliet terwijl ze zelf leed aan een gebroken hart. Samen, tijdens hun wandelingen, lieten ze zo hun problemen achterwege. "Walk walk" klinkt eigenlijk heel simpel, maar het betekent veel meer dan dat."

Lies Steppe kondigde Sylvie Kreusch enkele maanden geleden aan op het Little Waves Festival in Genk. "Sylvie Kreusch is een straffe madam met een unieke podiumprésence. Met haar debuutalbum "Montbray" is ze ook niet weg te slaan van de radio", zegt Steppe. "Daarnaast heb ik een boon voor sterke vrouwen. Ik vind dat we elkaar niet genoeg kunnen aanmoedigen." Wie Kreusch live aan het werk wil zien: tickets voor 15 juli zijn nog steeds beschikbaar.

Bekijk hieronder de videoclip van "Walk walk" van Sylvie Kreusch:

Naast Sylvie Kreusch zullen tal van andere Belgische muzikanten op het podium van Gent Jazz vertoeven. "De Belgische scene is zo straf: Mauro Pawlowski, De Beren Gieren, Steven De bruyn & Jasper Hautekiet, Bram De Looze, Lara Rosseel, Black Flower. Het is fenomenaal hoeveel talent we in eigen huis hebben, we kunnen niet trots genoeg zijn op onze Belgische artiesten", besluit Lies Steppe.

Vandaag om 16 uur opent Gent Jazz zijn deuren voor de 21e editie van het festival. Het jazzfestival loopt nog tot zaterdag 16 juli. Tickets voor zondag 10 juli en woensdag 13 juli zijn uitverkocht, tickets voor de andere dagen kan je kopen op de website van Gent Jazz. 

Meest gelezen