De olijfgaard van het Griekse Amfissa, die honderdduizenden olijfbomen telt, wordt getroffen door een bosbrand.

Bosbrand bedreigt een van de grootste olijfboomgaarden van Griekenland, 52 branden op 1 dag in rest van het land

Een van de grootste olijfboomgaarden van Griekenland, ten noorden van hoofdstad Athene, dreigt volledig verwoest te worden. In de rest van het land zijn in 24 uur tijd 52 bosbranden uitgebroken. De Griekse regering heeft haar Europese partners gevraagd om deze zomer preventief brandweerlieden naar Griekenland te sturen.

Griekenland gaat weer gebukt onder hittegolven en bosbranden. Zo wordt de olijfgaard van de Griekse stad Amfissa, zo'n 280 kilometer ten noorden van Athene, getroffen door een grote brand. De olijfgaard telt honderdduizenden olijfbomen, waarvan sommige al eeuwenoud zijn. 

Er is al 300 hectare landbouwgrond verwoest en 900 hectare struikgewas, meldt brandweerwoordvoerder Yannis Artopios. Elf blusvliegtuigen, een tiental helikopters en meer dan honderd brandweerlieden zijn ingezet om de bosbrand te bestrijden.

De brand ontstond maandagnamiddag op zo'n 6 kilometer van Amfissa, in de buurt van het dorp Sernikaki, maar vormde in eerste instantie geen bedreiging, aldus de autoriteiten. Door de sterke wind werd het vuur wel aangewakkerd en breidde het toch snel uit. Er is een onderzoek ingesteld om de oorzaak van de brand te achterhalen.

Videospeler inladen...

52 bosbranden

Ook de rest van Griekenland blijft niet gespaard. Volgens Artopios zijn maandag alleen al 52 kleine en middelgrote bosbranden uitgebroken. Zo is het dennenbos van de badplaats Porto Germeno, ongeveer 65 kilometer ten westen van Athene, in vlammen opgegaan. Een brand op het schiereiland Peloponnesos, die zondag uitbrak, is nog niet onder controle. 

De civiele bescherming waarschuwde afgelopen weekend dat door de harde wind en temperaturen tot 35 graden "het risico van bosbranden deze week zeer groot is" in sommige gebieden. De Griekse regering heeft haar Europese partners gevraagd om deze zomer preventief brandweerlieden naar Griekenland te sturen.

Vorig jaar verwoestten bosbranden ongeveer 300.000 hectare bos en struikgewas toen Griekenland te kampen kreeg met de ergste hittegolf in 30 jaar.

Meest gelezen