Stichting SOS Dolfijn

Bultrug die begin juni voor Belgische kust werd gespot, dood aangespoeld op Waddeneilanden

De bultrug die begin juni een aantal keer voor de kust van Knokke-Heist werd gespot, is dood aangespoeld op Vlieland, één van de Nederlandse Waddeneilanden. Dat meldt de Stichting SOS Dolfijn op haar Facebookpagina. 

Begin juni kwamen er berichten binnen dat er voor onze Belgische kust, in Knokke-Heist een grote bultrug werd gespot. Zo een walvis kan tot 15 meter lang worden. Het dier werd dagenlang gespot en lokte heel wat kijklustigen naar zee. Diezelfde bultrug werd ook voor de Nederlandse kust gespot, waar het dier dinsdag dood is aangespoeld op het strand. Dat meldt de Stichting SOS Dolfijn op haar Facebookpagina.

Bekijk hieronder de beelden van begin juni 2022:

Videospeler inladen...

De stichting vergeleek beelden van de vin en staart van de walvis met die van het aangespoelde dier en die zijn identiek. Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee: "Het zou toevallig zijn dat er net een jong dier van zeven meter aanspoelt, net zoals het dier dat werd gespot. Anderzijds werden de huidvervormingen en littekens vergeleken, zoals ook de vorm van de staart. Als je die zaken gaat vergelijken, slagen ze er vaak in tot een sluitende identificatie te komen."

Wetenschappers zagen eerder al dat de bultrug ziek was en huidproblemen had. De walvis wordt nu verder onderzocht in Nederland door onderzoekers van Wageningen, de Universiteit Utrecht en Naturalis.

De Koninklijke Luchtmacht van Vlieland filmde de aangespoelde bultrug:

Videospeler inladen...

Meest gelezen