Foto: KBIN/BMM

Zware brand stadscampus  Universiteit Antwerpen: vuur "bijna onder controle", buurtbewoners mogen weer naar huis

De brand in de gebouwen van de stadscampus van Universiteit Antwerpen is "bijna onder controle". De veiligheidszone wordt opgeheven en buurtbewoners mogen weer naar huis. De brandweer verwacht wel dat het nog uren kan duren voor het vuur helemaal geblust raakt.

Vannamiddag is een dakbrand ontstaan aan de gebouwen van de stadscampus van de Universiteit Antwerpen in de Prinsstraat.  "Het vuur zou waarschijnlijk ontstaan zijn door dakwerken", vertelt Jasmien O van de Antwerpse brandweer. Er was onmiddellijk een grote rookpluim te zien in de stad. 

Bekijk beelden van de brand in dit verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Het zogenoemde "Hof van Liere" herbergde in het verleden al de Sint-Ignatiushandelshogeschool van de jezuïeten en de Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius (UFSIA), die in 2003 opging in de Universiteit Antwerpen.

De brand was moeilijk onder controle te krijgen omdat de brandweer alleen langs buiten kon blussen. Het vuur is ook overgeslagen van het dak naar de gehele bovenverdieping. Er raakte een dakwerker gewond. Hij liep brandwonden op aan de handen. 

"Door de vakantie, waren er weinig personeelsleden en studenten aanwezig. Zij werden veilig geëvacueerd", vertelt Herman Van Goethem, rector aan Universiteit Antwerpen. "Gelukkig hebben we recent nog geoefend op de evacuatie van het gebouw."

Gitte Van Hoyweghen legt uit waarom het blussen van de brand zo moeilijk verloopt:

Videospeler inladen...

De Antwerpse brandweer verwacht dat het blussen nog enkele uren zal duren en krijgt intussen versterking van omliggende zones.

Drie verschillende brandweerzones (Antwerpen, Rand en Rivierenland) hebben momenteel in totaal 20 brandweerwagens rond de stadscampus staan. Later op de avond komen de brandweerzones Kempen, Taxandria en Waasland ook nog bijstand verlenen en aflossen.

Vanavond rond 21.30 uur was de brand zo goed als onder controle. De afgebakende veiligheidszone is ook opgeheven.

Rookontwikkeling

Door de hevige rookontwikkeling, vroegen de hulpdiensten aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Er werd een BE-alert verstuurd. 

Dit raakt ons in ons hart

Herman Van Goethem, rector Universiteit Antwerpen

"Het is een catastrofe", zei Van Goethem eerder vandaag. "De bovenverdieping van de noordelijke kant van het 19e eeuwse gebouw staat helemaal in lichterlaaie." In het gebouw bevinden zich bureaus, klaslokalen en auditoria. "Dat dit gebeurt in onze mooie universiteit, raakt ons allemaal diep in ons hart", aldus een aangeslagen Van Goethem. 

In één vleugel van het gebouw is de belangrijke erfgoedcollectie Preciosa ondergebracht. Die bestaat vooral uit oude drukken, uitgegeven vóór 1830, maar bevat ook manuscripten, prenten en kostbare moderne preciosa. De brandweer probeert die vleugel te vrijwaren en lijkt daarin ook geslaagd. "De bibliotheek met onder meer Preciosa, oude drukken en zeldzame manuscripten is gevrijwaard", bevestigt rector Van Goethem.

BEKIJK - Onze reporter Helen Goedgebeur is ter plaatse en brengt een laatste stand van zaken in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen