foto VRT NWS

Gents proefproject start met uitleen van strandstoelen tegen zwerfvuil: "Gratis chillen in ruil voor opruimbeurt"

De Gentse vzw DOKano leent vanaf dit weekend gratis strandstoelen uit in ruil voor een opruimbeurt. De organisatie voert al een soortgelijk project op het water met kano's om zwerfvuil in te zamelen. "Als dit aanslaat, breiden we het uit over heel Gent", zegt Maarten Demeester van DOKano. 

In Gent kan je vanaf komend weekend een strandstoel uitlenen van DOKano aan het Houtdok. Je betaalt enkel een waarborg en krijgt die terug als je de plek waar je met de stoel gaat zitten ook opruimt. "Wie een stoel ontleent, krijgt een griiper, vuilniszak en een tonnetje. De bedoeling is dat je 5 meter rond je zitplaats opruimt. Zo hopen we het zwerfvuil aan het Houtdok aan te pakken", legt Maarten Demeester van DOKano uit. De vzw leent al een jaar gratis kano's uit aan wie op het water zwerfvuil inzamelt. 

Niet alleen in het water maar ook op de oevers blijft veel zwerfvuil achter

Maarten Demeester, vzw DOKano

DOKano zamelde met de acties op het water vorig jaar 40 ton drijfvuil  in. "We merken vanop het water dat er ook op de oevers afval achterblijft, zeker als het mooier weer wordt", vertelt Demeester bij VRT Radio2. "We deden al een ludieke actie met kano's op het land maar besloten een stap verder te gaan en te starten nu met de uitleen van strandstoelen."

Kans op uitbreiding in heel Gent

Het pilootproject begint aan Houtdok, in de volkswijk De Muide. Het is een nieuwe pleisterplek voor Gentenaars om te chillen in de zon. De plek werd onlangs nog verkozen tot mooiste publieke ruimte van Vlaanderen. "We starten hier met 10 uitleenstrandstoelen omdat onze kano's hier liggen. Als het aanslaat, willen we het graag uitbreiden over heel de stad." Het project krijgt steun van Mooimakers, stad Gent en afvalophaler IVAGO. 

Een zwerfvuilstrandstoel ontlenen kan elk weekend aan Houtdok in Gent bij DOKano tussen 13u en 17u de hele zomer lang. De organisatie biedt ook gratis kanovaarten aan voor wie op het water drijfvuil opruimt. 

kasto80

Meest gelezen