39 verdachten gearresteerd bij internationale actie tegen mensensmokkel

Bij een grote internationale actie tegen mensensmokkel zijn 39 verdachten gearresteerd. Ons land en specifiek de West-Vlaamse federale gerechtelijke politie kon de criminele organisatie mee in kaart brengen. Al enkele jaren proberen mensensmokkelaars sporadisch ook via onze kust migranten op gammele bootjes naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen. De meeste afvaarten gebeuren vanop de Franse kust.

Op 50 plaatsen in Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn gisterenochtend huiszoekingen geweest bij een grote actie tegen mensensmokkel. Die actie werd mee vanuit ons land gecoördineerd. Al enkele jaren proberen mensensmokkelaars zo nu en dan ook via onze kust migranten op gammele bootjes naar het Verenigd Koninkrijk te krijgen. 

In totaal werden 39 verdachten gearresteerd. Het zwaartepunt van de actie lag in Duitsland. Daar werden 500 agenten ingezet en zijn achttien mensen opgepakt. Ook twaalf rechercheurs uit ons land zijn bij die arrestaties en huiszoekingen bijstand gaan leveren in Duitsland. Alle Duitse verdachten worden nu overgeleverd aan ons land en zullen zich in Brugge moeten verantwoorden voor vermoedelijke feiten van mensensmokkel.

In totaal werden er bij de acties in de verschillende landen meer dan 1.200 reddingsvesten, zo'n 150 rubberboten en verschillende buitenboordmotoren in beslag genomen. De politie trof ook 40.000 euro cash, vuurwapens, auto's en drugs aan.

Reddingsvesten die bij de huiszoekingen zijn aangetroffen

Kleine bootjes van slechte kwaliteit

De smokkel van migranten via kleine bootjes is een zeer gevaarlijke modus operandi die kort voor de coronacrisis geleidelijk aan is toegenomen. Vorig jaar werden volgens Europol meer migranten via bootjes dan via vrachtwagens naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld. "Dit is een zeer verontrustende evolutie, aangezien dergelijke overtochten levensgevaarlijk zijn", zegt Frank Demeester, magistraat mensensmokkel van het parket West-Vlaanderen. "Er wordt gebruik gemaakt van kleine bootjes van slechte kwaliteit, die helemaal niet bestemd zijn om op de Noordzee te varen." 

Dergelijke overtochten zijn levensgevaarlijk

Frank Demeester - Magistraat mensensmokkel parket West-Vlaanderen

"Eind 2021 probeerden bijna 50.000 illegale migranten het Kanaal over te steken in kleine bootjes, drie keer meer dan het jaar daarvoor", vult Europol tijdens een internationale persconferentie aan. "In de eerste zes maanden van dit jaar bereikten meer dan 11.500 illegale migranten het Verenigd Koninkrijk. Dat leverde bijna 30 miljoen euro omzet op voor de criminele organisaties die op die smokkelroute actief zijn."  

De meeste afvaarten gebeuren vanop de Franse kust, maar de afgelopen jaren zijn er ook enkele pogingen ondernomen vanop de Belgische kust. "Elk bootje dat wij in België kunnen onderscheppen, is één potentiële overtocht met dodelijk afloop minder en betekent dat we de druk op de Franse collega’s kunnen helpen verminderen", aldus Demeester. "We weten immers heel goed uit een recent verleden dat dergelijke overtochten fataal kunnen aflopen, en dat moeten we koste wat kost vermijden." 

De internationale actie is het voorlopige sluitstuk van enkele jaren onderzoek. "We mogen trots zijn op de internationale samenwerking die een heel duidelijk signaal is naar de criminele organisaties die zich vlot over de landsgrenzen heen voortbewegen. Vijf landen zijn erin geslaagd de neuzen in dezelfde richting te zetten om één criminele smokkelorganisatie te ontmantelen", besluit Demeester.

Bij de huiszoekingen werden ook verschillende buitenboordmotoren in beslag genomen

Meest gelezen