Yves Adams

Vzw Durme wil grond kopen in Durme, Schelde en Moervaart: "Willen het leefgebied van de otter uitbreiden"

Natuurvereniging Vzw Durme wil gronden kopen in de valleien van de Durme, de Moervaart en de Schelde. Dat wil de vzw doen met geld uit subsidies en crowdfunding. Die grond wil vzw Durme dan omvormen tot natte natuur, waar onder meer de otter goed gedijt. "Die natte gronden zullen onder meer ook libellen, vogels en plantensoorten lokken", klinkt het bij Thomas Van Lancker van vzw Durme.

De beoogde gronden liggen in Lokeren, Eksaarde en Berlare. Om die gronden te verwerven zal vzw Durme in de eerste plaats een beroep doen op Vlaamse subsidies. Maar om alle gronden aan te kopen én om te vormen tot natte gronden, komt de vzw nog wat geld te kort. "We zullen buurtbewoners overtuigen om geld te doneren door hen het belang van natte grond voor otters uit te leggen", vertelt Thomas Van Lancker van vzw Durme. 

Door water lang vast te houden, drogen moerasbiotopen niet snel uit

Thomas Van Lancker van vzw Durme

Nog voordelen

Volgens vzw Durme heeft de komst van extra natte gronden ook voordelen tijdens een lange periode van droogte. "Door water lang vast te houden drogen moerasbiotopen niet snel uit", zegt Van Lancker. "Die moerasbiotopen lokken onder meer ook libellen, vogels en plantensoorten."

De crowdfunding voor de aankoop van de gronden loopt tot het najaar. "We hopen tegen dan genoeg geld te verzamelen om 20 hectare aan te kopen. Stel dat we meer inzamelen, dan gebruiken we dat om nog meer grond aan te kopen", besluit Van Lancker.

kasto80

Meest gelezen