Afkoeling woningmarkt ingezet? Ontdek hier of minder vastgoed is verkocht in jouw regio én hoeveel je nog betaalt

In de eerste helft van dit jaar zijn er in ons land bijna 2 procent minder huizen en appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe vastgoedbarometer van de federatie van notarissen. De afkoeling van de woningmarkt lijkt ingezet, en dat merk je ook aan de prijzen. Ontdek op onze interactieve kaarten hoe het gesteld is met de vastgoedprijzen in jouw regio en hoeveel je nog betaalt.

De eerste zes maanden van 2022 zijn er in heel België 1,8 procent minder huizen en appartementen gekocht en verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. In Vlaanderen gaat het om een daling met 1,5 procent, in Wallonië met 2,5 procent. In Brussel blijft de daling voorlopig beperkt tot 0,3 procent.

BEKIJK - De huizenmarkt is aan het afkoelen na een periode van oververhitting. Vlak na de lockdowns werden bijzonder veel woningen gekocht en verkocht. Bekijk de reportage uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

"De daling van de vastgoedactiviteit is al bij al beperkt, maar het is wel lang geleden dat het aantal transacties er in alle regio’s op achteruit ging", merkt notaris Bart van Opstal van de federatie van notarissen op. "Enkel na de eerste coronalockdown, vanaf maart 2020, zagen we de activiteit overal dalen."

Tussen de verschillende regio's en provincies zijn er wel opvallende verschillen. In de provincie Antwerpen daalt het aantal vastgoedtransacties met slechts 0,8 procent, terwijl er in West-Vlaanderen een veel grotere daling is van 4,2 procent. Oost-Vlaanderen is de enige provincie waar de vastgoedactiviteit stijgt met bijna 2 procent. 

Zijn er dit jaar in jouw regio of provincie meer of minder huizen en appartementen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar? Ontdek het op deze kaart:

Opvallend is dat het zwaartepunt van die daling vooral in de afgelopen maand juni ligt. "Daar noteren we meer dan 12 procent minder vastgoedtransacties", weet van Opstal. "Je kan dus zeggen dat we een periode van afkoeling meemaken."

De daling van de vastgoedactiviteit is al bij al beperkt, maar het is wel lang geleden dat het aantal transacties er in alle regio’s op achteruit ging

Bart van Opstal, Federatie van notarissen (Fednot)

De daling van onze koop- en verkoopwoede is volgens van Opstal niet onverwacht. "Het is logisch dat sommige kopers op de rem staan: de rentevoeten zitten in de lift, de energieprijzen swingen de pan uit en er heerst veel onzekerheid over hoe onze economie in de komende maanden zal evolueren."

CEO van Immokantoor ERA Johan Krijgsman bevestigt die trend. "Het is inderdaad zo dat er nu minder transacties zijn, maar we moeten dat wel nuanceren. In 2021 was er een piek in de vastgoedtransacties en de prijzen, nu keren we terug naar de meer normale, goede jaren van voor corona. Dat is een logische evolutie."

In 2021 was er een piek in de vastgoedtransacties en prijzen, we keren nu terug naar de meer normale, goede jaren van voor corona

Johan Krijgsman, CEO ERA Vastgoed

Hoeveel kostte een huis of appartement in jouw regio of provincie in de eerste zes maanden van 2022? Is die prijs gestegen of gedaald ten opzichte van vorig jaar?

Tijdens de driemaandelijkse openhuizendag van ERA waren er in juni dit jaar ook opvallend minder bezoekers. "Zo'n dertig procent minder dan in maart dit jaar en in september vorig jaar", vertelt Krijgsman. "Toch zijn er op die bezoekdag evenveel panden verkocht. Door de oververhitte markt na corona hadden we een woning vorig jaar bij wijze van spreken meerdere keren kunnen verkopen."

Ook CEO van Dewaele Vastgoed Filip Dewaele merkt een daling van het aantal bezoekers op de website, maar ook van het aantal geïnteresseerden op koopdagen. "Vroeger zagen we bijvoorbeeld dertig kandidaten op een openhuizendag, nu soms tien of twintig. Het is geen autobus vol meer." 

Prijzen stabiliseren

Een aarzeling bij kopers mag niet verbazen, want de huizenprijzen blijven erg hoog. Een huis in België kostte in de eerste zes maanden van 2022 gemiddeld zo'n 314.700 euro, in Vlaanderen gemiddeld zo'n 341.600 euro. Dat is zowel in Vlaanderen als in heel België zo'n 6 procent méér dan vorig jaar.

Toch spreekt notaris Bart van Opstal van een afkoeling van de huizenprijzen. Een stijging met 6 procent lijkt veel, maar die indruk klopt niet helemaal. "Als je rekening houdt met de inflatie, die bijna 8 procent bedroeg, daalde de gemiddelde prijs in reële termen."

Hoeveel kostte een appartement in jouw regio of provincie in de eerste zes maanden van 2022? Is die prijs gestegen of gedaald ten opzichte van vorig jaar?

Daarbij komt dat de prijs van een huis in België de eerste drie maanden van dit jaar nog gemiddeld zo'n 316.000 euro was, terwijl dat gemiddelde na zes maanden nog 'maar' zo'n 314.700 euro is. Voor Vlaanderen daalde de gemiddelde prijs van zo'n 342.700 euro naar zo'n 341.600 euro. Dat wijst erop dat de prijzen vooral de laatste maanden gedaald en gestabiliseerd zijn.

Als je rekening houdt met de inflatie, daalt de gemiddelde prijs in reële termen

Bart van Opstal, Federatie van notarissen (Fednot)

Meer jonge kopers

Wie tot nu toe in 2022 een huis of appartement kocht, was gemiddeld 39 jaar oud. Bijna 30 procent van de kopers was 30 jaar of jonger. In 2021 was dat nog 'maar' 28 procent. "Jonge kopers waren de afgelopen maanden opvallend actief op de markt", weet van Opstal. "Velen verwachten een verdere stijging van de rentevoeten. Jongeren springen nu nog snel op de boot om verdere verhogingen te vermijden."

Als de rente blijft stijgen, wordt het voor jongeren namelijk steeds moeilijker om een lening aan te gaan en vastgoed te kopen. Al heeft de afkoeling van de markt volgens hem toch ook een voordeel voor jongeren. "Op die manier kunnen jongeren op een meer comfortabele manier vastgoed kopen."  

Met andere woorden: als de markt afkoelt, kan je als jongere ook weer wat langer nadenken over je aankoop en hoef je misschien niet meer onmiddellijk te concurreren met tientallen andere mogelijke kopers, zoals dat tijdens de coronaperiode soms wel het geval was.

Meest gelezen