AFP or licensors

Ook vandaag regent het ontslagen binnen Britse regering, druk op premier Boris Johnson om op te stappen wordt opgevoerd

In het Verenigd Koninkrijk zijn opnieuw verschillende leden uit de regering van premier Boris Johnson gestapt. Het gaat vandaag vooral om zogenoemde onderministers, vergelijkbaar met de functie van staatssecretaris in ons land. Gisteren namen al twee boegbeelden ontslag uit de regering uit onvrede met het door Johnson gevoerde beleid, in totaal gaat het al om een dertigtal mensen in 2 dagen tijd. Johnson zelf denkt er niet aan om ontslag te nemen.

Een dag na het ontslag van twee boegbeelden van Johnsons regering (zie verder), regent het verdere ontslagen binnen de Conservatieve Partij, de partij die een absolute meerderheid heeft en dus alle regeringsposten inneemt. Het gaat nu vooral om zogenoemde onderministers. Als eersten stapten de minister voor Kinderen en Gezin Will Quince en de minister voor Scholen Robin Walker op. 

Maandag nam Quince het in de media nog op voor Johnson, maar nu laat hij weten dat de briefings die hij daarover van Johnsons medewerkers had gekregen "onnauwkeurig waren". "Ik heb die in goede trouw aanvaard en herhaald (in de media, red.)", schrijft hij op Twitter

In de loop van de voormiddag volgden nog meer ontslagen. Ook twee andere onderministers en een juridische adviseur stappen op. Daarnaast trekken ook verschillende medewerkers bij verschillende ministeries de deur achter zich dicht.

Een van hen is Laura Trott. Zij geldt als een van de rijzende sterren binnen de partij, die tijdens de grote verkiezingsoverwinning in 2019 aan de oppervlakte kwam. "Vertrouwen in de politiek is - en moet altijd - van het grootste belang zijn, maar jammer genoeg raakte dit verloren in de laatste maanden", argumenteert ze haar ontslag.

Bekijk het gesprek met onze expert Verenigd Koninkrijk Ivan Ollevier in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Twee boegbeelden zetten de toon

De verschillende ontslagen vandaag volgen op die van de minister van Volksgezondheid Sajid Javid en de minister van Financiën Rishi Sunak gisteren, twee zwaargewichten in de regering (in het VK Secretary genoemd). In hun ontslagbrief uitten de twee zware kritiek op premier Johnson.

"De situatie zal niet veranderen onder uw leiderschap en u heeft daardoor ook mijn vertrouwen verloren", schrijft Javid. Sunak schrijft dat zijn aanpak "fundamenteel te hard verschilt" van die van Johnson en dat het volk "terecht verwacht dat het bestuur naar behoren, deskundig en ernstig wordt uitgevoerd".

Hun ontslag is het gevolg van het ontslag van Chris Pincher als "deputy chief whip" afgelopen vrijdag. Pincher werd in 2017 al eens uit die functie ontslagen, wegens seksueel wangedrag. Maar Johnson stelde hem weer aan, waarna hij om dezelfde reden weer moest opstappen. Iets waarvoor Johnson intussen zijn excuses heeft aangeboden (en vandaag nog eens heeft herhaald in het parlement). Maar die excuses kwamen te laat voor Sunak en Javid.

De premier had aanvankelijk ook gezegd dat hij niet op de hoogte was van de reden voor het eerste ontslag van Pincher, maar bleek dat achteraf wel te zijn. Een "nieuwe leugen", stellen zijn tegenstanders.

Opgestapte minister Javid krijgt parlement muisstil

Sajid Javid, een van de twee zwaargewichten uit de regering die gisteren ontslag namen, nam vanmiddag nog eens het woord in het parlement en kreeg het Lagerhuis daarbij muisstil. Javid deelde enkele rake klappen uit aan het adres van de premier. Volgens Javid verlangt de bevolking eerlijkheid en integriteit van haar leiders.

"Een team is maar zo goed als de kapitein en omgekeerd", zei hij ook, "en voor mij is het moeilijk om nog in dit team te blijven. ... Ik heb verschillende keren het voordeel van de twijfel gegeven, maar genoeg is genoeg. We zijn nu op dat punt aangekomen. ... De resetknop kan maar een aantal keren ingedrukt worden."

Bekijk de woordenwisseling tussen premier Johnson en oppositieleider Starmer vanmiddag tijdens het vragenuurtje in het Britse parlement:

Videospeler inladen...

Ook enkele andere mensen uit de Conservatieve Partij kondigden gisteren hun vertrek aan. De ontslagen van gisteren en vandaag opgeteld, zijn in twee dagen tijd al een dertigtal mensen uit de regering of uit dicht bij de regering aansluitende functies gestapt. Dat lijkt veel, maar de Britse regering bestaat wel uit meer dan 100 ministers, onderministers en adviseurs. 

Tijdens het wekelijkse vragenuurtje werd Johnson vanmiddag stevig aan de tand gevoeld, maar hij herhaalde nog eens dat hij niet van plan is om ontslag te nemen.

"De job van een eerste minister in moeilijke omstandigheden, wanneer je een kolossaal mandaat heb gekregen, is om door te gaan. En dat is wat ik zal doen", zei hij in het parlement. Volgens Johnson is de zaak-Pincher met zijn ontslag afgehandeld en ligt de Britse bevolking wakker van andere zaken, zoals een verlaging van de belastingen.

Maar de druk om op te stappen wordt alsmaar opgevoerd. Een aantal van zijn belangrijkste ministers, die anders dan Javid en Sunak niet zelf opstapten, zouden er nu ook op aandringen dat Johnson vertrekt. Ze gaan dat hem met zoveel woorden vandaag persoonlijk vertellen.

Meest gelezen