Copyright © 2017, ตฤณภพ ปรุงศักดิ์, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Vlaming verbruikt gevoelig minder energie en lijkt stroomverbruik steeds beter af te stemmen op zonnige momenten

Vlaamse huishoudens hebben in de eerste helft van dit jaar opvallend minder energie verbruikt dan vorig jaar, los van de verschillen in temperatuur. Dat blijkt uit gegevens van meer dan 100.000 digitale meters voor gas en elektriciteit, die netbeheerder Fluvius heeft geanalyseerd. Wat ook opvalt: mensen met zonnepanelen en een digitale meter lijken hun stroomverbruik steeds meer af te stemmen op de zonnige momenten.

De hoge prijzen voor gas en elektriciteit hebben de Vlaamse huishoudens duidelijk aangezet om bewuster om te gaan met energie. Dat blijkt een grootschalige (en anonieme) analyse van Fluvius op basis van de grote berg data die de netbeheerder binnenkrijgt dankzij de digitale elektriciteits- en aardgasmeters. 

Na analyse van de eerste twee maanden van het jaar liet Fluvius in maart al weten dat we gevoelig minder gas en elektriciteit hadden verbruikt in januari en februari, en die trend heeft zich in de daaropvolgende maanden voortgezet.

Het stroomverbruik daalde in de eerste zes maanden van dit jaar gemiddeld met 8,4 procent per maand, ten opzichte van 2021. Voor aardgas zette de eerder vastgestelde daling van januari en februari zich verder door met gemiddeld 12,7 procent per maand.

Bij Fluvius vermoeden ze dat huishoudens wegens de hoge energieprijzen heel concrete inspanningen doen om hun energieverbruik te doen dalen. “Dat kan gaan van de verwarming een graadje lager zetten tot het vervangen van lampen door energiezuinige ledverlichting”, zegt woordvoerder Björn Verdoodt. “Je merkt dat de Vlaming hiermee bezig is.”

Zonnestroom

Nog iets dat Fluvius opvalt: mensen met zonnepanelen lijken hun stroomverbruik steeds meer af te stemmen op de zonnige periodes, wanneer hun panelen stroom opwekken. “Op die manier kan je immers besparen, want alle stroom die je zelf opwekt en zelf verbruikt, hoef je niet van het net te halen”, legt woorvoerder Verdoodt uit. 

Bij Fluvius merkten ze dat, omdat er de afgelopen maanden gemiddeld 11 procent minder stroom op het net werd gezet. Voor de - zonnige - maand mei gaat het zelfs om een daling van 21 procent.

Belangrijke opmerking die Fluvius hierbij maakt is dat al deze metingen werden gedaan bij gezinnen met een digitale elektriciteitsmeter, waardoor ze à la minute kunnen opvolgen hoeveel stroom ze verbruiken en in het stroomnet injecteren.

De netbeheerder ziet steeds meer klanten die digitale verbruiksinfo ook actief raadplegen. Het aantal gezinnen dat dit online actief doet is in de voorbije 6 maanden verdubbeld: van 115.000 begin januari tot 200.000.

Meer informatie vind je op de website van Fluvius.

Meest gelezen