vlnr. Piet Den Boer, Omar Aberkane, Koen Anciaux en Ahmed Aghassaiy

Ex-voetballer Piet Den Boer overtuigt pizzabakker in Mechelen om waardebon te geven in ruil voor lege pizzadoos

In Mechelen krijg je bij een pizzarestaurant de komende maanden een waardebon van een euro, als je je lege doos weer binnenbrengt. Het is een idee van ex-voetballer en Mechelaar Piet Den Boer. "Je ziet die dozen wel eens rondslingeren en ik wil dat proberen op te lossen", vertelde hij in "Start Je Dag".

Tot 30 september krijg je bij pizzarestaurant Kingslize in Mechelen een waardebon van een euro voor een volgende bestelling in ruil voor een lege pizzadoos. Het is een idee van ex-KV Mechelen-voetballer Piet Den Boer.

"Zo'n oude lastpost ben ik nog niet, maar je ziet die dozen wel eens rondslingeren en dan denk je wel dat het wel leuk zou zijn om dat op te kunnen lossen", vertelt hij. Hij had het erover met zijn vriend Ahmed Aghassaiy en ze kwamen op het idee om een pizzarestaurant aan te spreken. "Ik zei dat het misschien wel een goed idee was om een halve euro terug te geven en zo krijg je toch een korting. Dat vonden ze leuk en ze hebben er een euro van gemaakt."

Mensen vinden het altijd leuk om iets te krijgen

Piet Den Boer

Beluister hier het gesprek met Piet Den Boer

Gettyimages

Statiegeld is het niet volgens Piet. "Er wordt geen euro extra voor de pizza gevraagd die je dan terugkrijgt. Als mensen beloond worden, zijn ze meer geneigd om iets te doen. Mensen vinden het altijd leuk om iets te krijgen", lacht hij. 

Nu zullen de ingezamelde dozen ook gerecycleerd worden door een gespecialiseerd bedrijf. Zelf mag je vuile dozen niet bij het oud papier sorteren. In sommige gemeenten mogen ze bij het gft, maar op andere plaatsen moeten ze bij het bij het restafval.

"Vernieuwend"

"Wij vinden dit een fantastisch idee en stappen graag mee in het verhaal van deze twee geëngageerde Mechelaars", zegt Omar Aberkane, zaakvoerder van Kingslize. “We willen ook meewerken aan een proper Mechelen. Ik hoop dat andere pizzeria’s zullen volgen. Met deze actie willen we mensen sensibiliseren. We willen dat mensen genieten van onze pizza’s, maar ook hun verantwoordelijkheid nemen voor een propere stad.”

Ook de stad Mechelen hoopt dat het andere pizzabakkers inspireert.  "Dit is een vernieuwende aanpak van zwerfvuil", zegt schepen Koen Anciaux (Open VLD). "Ik ben ervan overtuigd dat de Mechelaar het nut van de actie inziet."

Meest gelezen