Hoe ontspant StuBru-presentatrice Flo Windey zich op vakantie? Dit zijn haar kijk-, luister- en leestips

Studio Brussel-presentatrice en socialmediaster Flo Windey is deze zomer niet weg te slaan van de festivals. "Ein-de-lijk mag het weer", klinkt het. Of ze ondertussen de tijd vindt om naar podcasts te luisteren, boeken te lezen of series te kijken? "Ja, hoor. Op Rock Werchter bekeek ik zelfs de seizoensfinale van "Stranger things"; ik kon gewoon niet wachten." Naast deze Netflixreeks deelt Flo Windey nog meer kijk-, luister- en leestips voor een ontspannen zomer.

Bij een vakantie horen een leuke podcast, een goed boek en een fijne film of serie. Of je nu onderweg bent, in een strandstoel ligt of af te rekenen krijgt met slecht weer: met deze tips hoef je je alvast niet te vervelen. 

De reeks die volgens Flo Windey een echte cultklassieker zal worden: "Stranger things"

Flo Windey is al sinds 2016, de beginjaren van de Netflixreeks, fan van "Stranger things", een serie over een groepje vrienden in de jaren 80 die het opnemen tegen monsters uit een parallel universum. "Toen de laatste twee afleveringen van het vierde seizoen op Netfix verschenen tijdens Rock Werchter, moést ik gewoon kijken. Voor mijn werk zit ik vaak op sociale media, waardoor spoilers vermijden bijna onmogelijk is. Er zat niets anders op dan de drie en een half uur durende seizoensfinale van "Stranger things" te bekijken tijdens het festival."

Ik heb de seizoensfinale van "Stranger things" bekeken op Werchter

Haar favoriete seizoen tot nu toe? "Zonder twijfel seizoen 3. De personages waren toen zo gelukkig - héél verfrissend in vergelijking met de gebruikelijke kommer en kwel. Maar ook seizoen 4 was prachtig, ik heb zó veel gehuild. Het was alles wat ik ervan verwacht had, en meer. Wat de Duffer-broers, de makers van "Stranger things", gedaan hebben met de reeks is echt mindblowing. Er zijn weinig series waar ik me zo hard in kan verliezen als "Stranger things"."

© 2022 Netflix, Inc.

"Ik voorspel nu al dat de reeks een echte cult classic zal worden. De manier waarop de makers voortdurend verwijzen naar iconische jaren 80 horrorfilms is werkelijk uniek." Grappig weetje over Flo: "Ik ben een grote fan van horrorfilms, maar kijk enkel naar die uit de jaren 80 en 90 omdat de CGI (Computer Generated Imagery, de digitale animatie, red.) zo slecht is. Alle horrorfilms na het jaar 2000 vind ik té angstaanjagend."

"Naast Netflixreeksen kijk ik ook regelmatig naar series op VRT NU, want die zijn uiteraard gratis. "It's a sin" is naast "Stranger things" een van mijn absolute favorieten."

Het favoriete coming-of-ageboek van Flo Windey: "Het puttertje" van Donna Tartt

Een gouden tip van Flo: "Neem overal waar je gaat een boek mee, zo lees je meer én vaker. Het enige nadeel is het gewicht natuurlijk, maar ik verkies nog altijd een papieren boek boven een e-boek. Het is zo fijn om mooie passages te markeren en die nadien terug te lezen. Ook heel leuk wanneer vrienden dit doen in mijn boeken, dan kan ik me inbeelden hoe zij een bepaald boek gelezen en ervaren hebben."

Neem overal waar je gaat een boek mee

"Als ik onderweg ben met de bus of trein, lees ik heel vaak, of wanneer ik het gevoel heb dat sociale media me even te veel worden", vertelt Windey. "Ik ben fan van verschillende genres, maar tegenwoordig lees ik graag de Grote Klassiekers zoals het coming-of-ageboek "The catcher in the rye" van J. D. Salinger of "Great expectations" van Charles Dickens. Ook "Little women" van Louisa May Alcott vond ik een prachtig boek."

Nog een coming-of-ageverhaal dat Windey kon bekoren: "The goldfinch" van Donna Tartt, in het Nederlands vertaald als "Het puttertje". Een verhaal over een jongen die als tiener zijn moeder verliest bij een aanslag in een museum en een schilderijtje steelt, "Het puttertje" van Carel Fabritius- dat in het Mauritshuis in Den Haag hangt.

Nadat heel wat vrienden "The goldfinch" hadden aangeraden, besloot Flo Windey het boek eindelijk te lezen. "Ik was absoluut niet teleurgesteld. Het is een pittig en zwaar verhaal, maar vooral héél erg mooi. Of het een zomers boek is? Ik vind van wel, als je van iets zwaardere thema's houdt, tenminste. Een boek dat voor mij dan weer té heftig was om te lezen, is "A little life" van Hanya Yanagihara. Lees dit absoluut niét als je je probeert te ontspannen, dit boek is prachtig maar heeft mij echt gebroken."

De favoriete nerdy podcast van Flo Windey: "Happy sad confused" van Josh Horowitz

"Ik luister vooral naar podcasts als ik onderweg ben met de fiets. Het hangt ook echt af van mijn mood. Soms luister ik naar mijn fietsafspeellijst met jaren 70 en 80 muziek, soms luister ik naar "De volksjury", een van mijn favoriete podcasts. Bij momenten is het wel griezelig, maar dat is wat ik zo leuk vind aan true crime (waargebeurde misdaadverhalen, red.): het is zo boeiend, maar it creeps me out."

"Een andere podcast die ik enorm interessant vind, is "Happy sad confused" van Josh Horowitz. Hij is echt dé oppernerd, maar hij interviewt zo gigantisch goed. Hij praat met filmsterren alsof ze zijn vrienden zijn, waardoor de gesprekken heel vlot en natuurlijk aanvoelen. Onlangs interviewde hij acteur Jeff Goldblum voor de derde keer, en tijdens het luisteren merk je dan echt dat ze een hechte band hebben opgebouwd. Hierdoor kom je unieke verhalen te weten die je in andere interviews nooit zou horen. Een echte aanrader dus."

Beluister hier de aflevering met Jeff Goldblum van "Happy sad confused" van Josh Horowitz:

"Deze zomer schuim ik het ene festival na het andere af", vertelt Windey enthousiast. "Of ik veel tijd ga hebben om te lezen, series te kijken en podcasts te luisteren, weet ik dus nog niet. Maar wie weet, misschien kom je me deze zomer wel lezend tegen, ergens backstage op een festival!"

Meest gelezen