10 nieuwe druiventelers uit  Druivenstreek krijgen diploma: "Willen toekomst druiventeelt verzekeren"

Tien toekomstige druiventelers uit de Druivenstreek studeren af als volwaardig druiventeler. De kersverse telers namen deel aan de cursus: "Tafeldruif Zoekt Teler". Dat is een opleiding die de deelnemers klaarstoomt voor werk in de druiventeelt. De cursus wordt gegeven door druivenbedrijf Dewit uit Overijse en moet de toekomst van de Vlaams-Brabantse druivensector verzekeren. 

De laatste jaren zijn er nog maar weinig serristen te vinden in de Druivenstreek. "Een tiental, waarvan de meesten al een vrij hoge leeftijd hebben", weet druiventeler Koen Dewit uit Overijse. Dewit is één van de lesgevers van de cursus "Tafeldruif zoekt Teler". Omdat het aantal druiventelers jaar na jaar daalt, en opvolging meestal uitblijft, wil druivenbedrijf Dewit in samenwerking met de Boerenbond en de provincie Vlaams-Brabant een kentering inzetten.

"Het aantal jonge telers moet omhoog", legt Dewit uit. "Daarom is het belangrijk dat we jonge mensen aantrekken naar de sector. Op die manier willen we de toekomst van de Vlaams-Brabantse druivensector verzekeren.” 

Uitdagingen

Tegenwoordig zijn er heel wat uitdagingen voor druiventelers. Serrist Dewit waarschuwt voor de valkuilen waarmee je als teler rekening moet houden. “Ten eerste is er de verkoop van de druiven", meent Koen Dewit. "Het is tegenwoordig niet makkelijk om een goede afzetmarkt te vinden. Daarnaast is ook de verwarming van de serres een valkuil voor velen. Door de huidige energieprijzen loopt die kost hoog op. Ten slotte is ook het vinden van seizoenspersoneel tijdens het hoogseizoen niet eenvoudig.”

Meest gelezen