Vaccinatie tegen apenpokken mogelijk na hoogrisicocontact, gebeurt in overleg met huisarts

Vanaf volgende week kunnen zorgverleners en personen die een onbeschermd hoogrisicocontact hadden met een besmette persoon zich laten vaccineren tegen apenpokken. Of je in aanmerking komt voor vaccinatie wordt bepaald door je huisarts, in overleg met het referentiecentrum. De vaccinatie gebeurt in 1 van de 9 referentiecentra van ons land. 

België beschikte al over 200 doses van Imvanex van het Deense bedrijf Bavarian Nordic. Dat vaccin is in de Europese Unie vergund tegen de klassieke pokken, maar kan ook tegen apenpokken worden gebruikt. Nu werden ook 3.040 doses Jynneos-vaccins aan België geleverd, de Amerikaanse versie van het Imvanex-vaccin. 

De recente opgerichte Europese Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) heeft deze vaccins voor de Europese Unie aangekocht (110.000 doses). De eerste leveringen vinden plaats aan de
landen die relatief gezien de meeste gevallen hebben, waaronder ook België, naast Spanje, Duitsland en Portugal. 

Door het beperkte aantal vaccins en de huidige onzekerheid over toekomstige leveringen, worden strikte voorwaarden gesteld voor de vaccinatie. Wie in aanmerking komt, is zorgpersoneel na een hoogrisicocontact zonder bescherming, mensen die problemen hebben met hun immuniteitssysteem na een hoogrisicocontact (bv. besmet gezinslid of het delen van kleding, beddengoed, keukengerei met een patiënt met huiduitslag), personen na een ernstig hoogrisicocontact (bv. seksueel contact, langdurig huid-op-huidcontact met een persoon met huiduitslag of een wonde). 

De vaccinatie gebeurt best binnen de 4 dagen na het contact.
Wie niet tegen de klassieke pokken ingeënt is, moet twee doses krijgen, met minstens 28 dagen tussentijd. 

“Wie denkt voor vaccinatie in aanmerking te komen, kan best contact opnemen met zijn (huis)arts die met het referentiecentrum kan overleggen of je in aanmerking komt. Door het beperkte aantal vaccins en de huidige onzekerheid over extra leveringen gebeurt deze vaccinatie onder strikte voorwaarden”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). De vaccinatie zal plaatsvinden in een van de negen referentiecentra in ons land. 

Sinds begin mei 2022 worden in België, net als in het buitenland, gevallen van apenpokken gemeld, die geen link hebben met een reis naar West- of Centraal-Afrika, het gebied waar dit virus vaker circuleert. Twee dagen geleden maakte Sciensano melding van 168 bevestigde gevallen in België (waarvan 92 in Vlaanderen). Het zijn allemaal mannen tussen 20 en 62 jaar oud. Wie besmet is met het apenpokkenvirus wordt meestal niet heel erg ziek, maar er zijn altijd uitzonderingen.

Meest gelezen