© Zoonar.com/Patrick Daxenbichler - portal.belgaimage.be

Barbecue op het menu? Ook bacteriën smullen mee: enkele tips om het (voedsel)veilig te houden

Samen met de zomer hangt op veel plaatsen ook de heerlijke geur van barbecue in de lucht. Zwoele temperaturen zijn helaas ideale omstandigheden voor bacteriën om zich razendsnel te vermenigvuldigen. Hoe voorkom je dat de rij voor de brochette verandert in een rij voor het toilet? Deze tips van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) kunnen helpen.

Eerst en vooral: omdat het al zo lang droog is, let je best op met vuur maken buiten. De brandweer riep eerder deze week al op om voorzichtig te zijn en vroeg om liever niet te barbecueën. Doe je dat dit weekend toch? Hou dan rekening met deze tips:

  • Blijf altijd in de buurt van de barbecue
  • Zet een emmer water klaar voor mocht het toch fout gaan
  • Gebruik geen wegwerpbarbecues 
  • Laat de assen van de barbecue genoeg afkoelen voor je ze verwijdert

De zomer is dé tijd van het jaar om samen met vrienden en familie te genieten van de zon, elkaars gezelschap en een heerlijke barbecue. Gemarineerde ribbetjes, gegrilde sardientjes of een gevulde portobellochampignon… komt het water jou ook al in de mond?

Helaas zijn wij mensen niet de enige die van die omstandigheden houden. Bij warm weer kunnen bacteriën en andere micro-organismen zich razendsnel vermenigvuldigen. Zeker als er voedsel bij komt kijken. Hoe kun je een eventuele besmetting met salmonella, campylobacter of andere snoodaards vermijden?

De winkel

Het begint al bij de boodschappen in de winkel. Neem naast een of meerdere gewone herbruikbare tassen, ook koeltassen mee om gekoelde producten veilig te bewaren.

Gebruik bij voorkeur aparte tassen voor groenten en fruit enerzijds en vis en vlees anderzijds om mogelijke kruisbesmettingen te vermijden. Probeer indien mogelijk zelfs vis, vlees en gevogelte ook nog in afzonderlijke tassen te stoppen. Koop vlees en vis altijd op het einde van je winkelbezoek. Net voor je de diepvriesafdeling bezoekt.

Ga na je winkelbezoek recht naar huis. Zeker in de zomer kan een autokoffer of een fietstas heel warm worden. Als je thuis komt van de winkel, stop meteen alles in de koelkast. Berg alles slim op, zodat er voldoende lucht kan circuleren.

Weet ook dat niet overal in de koelkast de temperatuur dezelfde is. Leg vers vlees en verse vis in de koudste zones en de rest in minder koele zones. Onderstaand plannetje kan een leidraad zijn, al kan dit natuurlijk van koelkast tot koelkast verschillen.

De voorbereiding

Ga je producten uit de diepvries gebruiken? Laat ze dan in de koelkast of de microgolfoven ontdooien. Gebruik je de microgolfoven? Dan moet je het ontdooide product meteen gebruiken. Bewaar niets langer dan twee uur buiten de koelkast. En let erop dat je koelkast goed staat ingesteld: verse voeding moet bewaard worden op een temperatuur tussen 4 en 7 graden Celsius.

Ook een koelbox gebruiken naast de barbecue kan een goed idee zijn om vlees, vis of vegetarische alternatieven zo lang mogelijk gekoeld te houden. En het voorkomt tientallen trips heen en weer van de koelkast naar de grill. Leg het eten in een koelbox wel altijd onderaan en de koelelementen erop. Doe de koelbox na openen ook zo snel mogelijk terug dicht.

Voor je echt de handen uit de mouwen steekt, was goed je handen. Reinig ook de oppervlaktes die je gaat gebruiken grondig. Bereid rauw vlees en rauwe vis niet samen met ander eten. Gebruik om kruisbesmettingen te vermijden een andere snijplank en een nieuw mes of was het zorgvuldig af voor je het opnieuw gebruikt.

© Zoonar/Alfred Hofer - portal.belgaimage.be

Wie barbecue zegt, zegt naast vlees, vis of vegetarische alternatieven ook bijgerechten: een fris slaatje, aardappelen in de schil of wat gekookte pasta. Zeker als je veel volk verwacht, is het praktisch om die bijgerechten op voorhand klaar te maken. Hou wel alles zo lang mogelijk koel. Dat geldt niet alleen voor bijgerechten, maar ook voor sauzen en marinades.

Het bakken zelf

De gouden regel bij het bakken zelf is om rauw en gebakken eten zover mogelijk uit elkaar te houden. Zo voorkom je kruisbesmettingen, want op rauwe producten zijn altijd bacteriën aanwezig. Hou die rauwe producten ook weg van ander eten dat niet meer gebakken wordt, zoals brood, sausjes of groentjes.

Gehakt, rollades en kip moeten goed doorbakken zijn. Andere vleeswaren moet minstens tot 60 graden Celsius worden verwarmd. Niet zeker van de temperatuur? Er bestaan speciale thermometers om de temperatuur van je vleesje te controleren. Schijn kan bedriegen: verschroeid vlees is niet per se gaar binnenin.

© Zoonar/FernandoCorte - portal.belgaimage.be

Bak je op houtskool? Wacht dan met bakken tot de houtskool roodgloeiend is en bedekt met een wit dun aslaagje. Hou je vlees, vis of vegetarisch alternatief tijdens het bakken niet te dicht bij de warmtebron. Let op met vlammen. En probeer te voorkomen dat er vet op de kolen valt. Plaats de grill minstens 10 centimeter boven de warmtebron.

Los van de voedselveiligheid, kan ook het bakken zelf gevaarlijk zijn. Een brandwonde is snel gebeurd. Hoe je leed op dat vlak voorkomt, lees je in dit artikel.

Aan tafel

Als het vlees, vis of vegetarisch alternatief gebakken is, is het tijd om te smullen. Probeer warm eten warm genoeg te houden. Zet niet meteen alle koude bijgerechten op tafel. Zeker als het echt heel warm is, vul je die bijgerechten beter aan dan dat je de hele voorraad uit de koelkast haalt. Zo blijven ook die groentjes en sausjes veel langer vers.

Martin Bertrand / Hans Lucas

Tijd voor dessert

Hoe hoger het kwik stijgt, hoe verleidelijker het is om de barbecue af te sluiten met een fris ijsje. Roomijs is vrij gevoelig voor bacteriën. Zeker als je het zelf gemaakt hebt. Haal het ijs daarom pas net voor opdienen uit de diepvries en zet de doos na het uitscheppen meteen terug.

Roomijs plaats je best op de plek van de diepvries waar de temperatuur het laagst en het meest stabiel is, lees: zo dicht mogelijk bij -18 graden Celsius. Vergeet ook niet de ijsschep tussen het scheppen door regelmatig schoon te maken.

© Zoonar.com/Oleg Begunenko - portal.belgaimage.be

De restjes

Het kan zalig zijn om een dag na de barbecue nog na te genieten met allerlei restjes. Maar let er wel mee op. Als iets twee uur of langer op tafel heeft gestaan, kun je het beter weggooien. In het andere geval bewaar je de restjes in de koelkast in een propere afgesloten opbergdoos.

Hoe lang kun je restjes van een barbecue bewaren? Bereide groenten kun je makkelijk drie tot vier dagen bewaren. Bereide vis en vleeswaren blijven twee dagen tot drie dagen goed in een afgesloten doos. Let er wel op dat het eten voldoende is afgekoeld voor je het in de koelkast propt.

Meest gelezen