Britse kranten verdeeld over wankele Boris Johnson: van "Boris kijkt muiterij buiten" tot "Het bittere einde"

De Britse kranten hebben een hele kluif aan de machtsstrijd in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Boris Johnson. De Britse premier zag meer dan 50 mensen uit zijn regering vertrekken, maar weigert zelf ontslag te nemen. De Britse kranten nemen zoals altijd een duidelijk standpunt in, voor of tegen de premier. Een overzicht van de belangrijkste voorpagina's.

De Britse premier Boris Johnson en het Verenigd Koninkrijk kennen woelige tijden. De afgelopen dagen stapten meer dan 50 leden van de regering op, onder wie vier topministers. De positie van premier Johnson wankelt na een reeks schandalen, zoals de lockdownfeestjes in Downing Street.

De kranten hebben er uiteraard de mond van vol. Alle belangrijke kranten tonen een foto van Johnson. Uit de titels sijpelt de politieke strekking van de krant.

Daily Mail staat bekend als het meest rechts(conservatief) en dus het meest regeringsgezind. Het is trouwens ook de grootste (betalende) krant van het land. We tonen de belangrijkste Britse voorpagina's en schuiven op van politiek rechts naar links:

Daily Mail: Boris kijkt de muiterij buiten

Daarmee verwijst Daily Mail naar de groep ministers die gisteravond naar de ambtswoning van de premier trok om aan te dringen op zijn ontslag.

The Daily Express: Steun mij of aanvaard de politieke vergetelheid

The Sun: Je zult je handen in bloed moeten dompelen om van me af te geraken

De meest dramatische titel is voor de tabloid The Sun. De krant doet uitschijnen dat het de woorden van Boris Johnson zelf zijn, maar in kleine letters is te lezen dat het een uitspraak zou zijn van een van zijn medestanders.

The Telegraph: Dodelijk gewonde premier tart kabinet dat om zijn ontslag vraagt

The Times: Johnson vecht voor zijn leven

The Independent: Het bittere einde

Met The Independent zijn we bij de "linksere" kranten aanbeland. De toon van de titels is nu heel anders.

The Mirror: Maak gewoon werk van een exit

The Mirror verwijst met zijn titel naar een slogan van de Conservatieve Partij in volle brexittijd. "Just get brexit done" was een campagneslogan om de Britten te overtuigen om voor de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie te stemmen. Johnson zelf nam de woorden geregeld in de mond.

The Guardian: Wanhopige, misleide premier klampt zich vast aan de macht

We sluiten af met The Guardian, die bekend staat als de meest linkse krant van het Verenigd Koninkrijk:

Meest gelezen